Radi provereno: Trik najboljih domaćica da jagode ostanu sveže nedeljama

Jagode Foto: Shutterstock

Kako da jagode ostanu duže sveže? "Jagode u tegli" su odgovor.

Ejmi Kros je autorka jednog od najprodavanijih bestselera „Kupala sam to, i šta sad?“, influenserka i učesnica TED govora, na koji je i pozvana zbog svog malog izuma „jagode u tegli“.

Ona je otkrila ceo proces kako jagode mogu da zadrže svežinu na svoj sajtu The Cross Legacy, a mi vam prenosimo njenu izjavu u celosti:

„Sve počinje tehnikom pranja. Koristim veliku posudu da operem jagode. Zatim sipam ¼ šolje destilovanog belog sirćeta od 5% i 10 šoljica hladne vode. Postavim tajmer i pustim ih da  odstoje 2 minuta, sa sve petiljkama.

Neophodno je da ostavite jagode u rastvoru samo 2 minuta. Ako ostavite svoje jagode duže od ovoga, one će započeti proces fermentacije. Nakon dva minuta, isperite jagode kroz cediljku, a zatim ih položite zasebno na čistu krpuda se osuše. Jagode ostavljaju fleke, pa imajte to na umu kada birate krpu.

Često me pitaju da li ponovo koristim vodu. Odgovor je ne. Nakon što jednom prođete kroz ceo proces, videćete kako je voda uvek jako prljava – zato iznova biram svežu vodu kada perem jagode.

Jagode Foto: Shutterstock

Tokom narednih nekoliko sati, povremeno proveravam koliko su jagode suve. U ovom trenutku možda ih po potrebi rotiram. Kada se potpuno osuše, stavim komad papirnog ubrusa na dno staklene tegle i nežno stavim jagode unutra.

Ako ne volite da koristite ubruse, možete staviti čistu kuhinjsku krpu na dno staklene tegle, ali ne zaboravite da jagode ostavljaju fleke.

Na kraju stavite staklenu teglu napunjenu jagodama u frižider. Sada ćete imati sveže jagode u tegli naredne tri nedelje.“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram