Većina ih zna kao prženice, ali ovaj popularni doručak od hleba i jaja ima i druge zanimljive nazive.
Prženice su omiljeno jelo od hleba i jaja i najčešće ih klopamo za doručak. Zanimljivo je da im naziv varira i na srpskom govornom području, i svetskom.
U Banatu ih zovu kvašenice, u Bačkoj pofezne, moča ili bundaš kenjer, na jugu Srbije ribanjke ili kriške, u Sremu i Bačkoj zavijače, u Mačvi rutavci, u Bosni pohovani hleb, a negde još i ciganski tost.
U zemljama Evrope prženice se najčešće prave od starog hleba, jaja, malo mleka i soli.
Poreklo prženica
Poreklo recepta nije sasvim poznato, mada se određena verzija pojavljuje u rimskom kuvaru iz IV veka koji se često pripisuje Apicijusu. Tu se zapravo kaže da se bajat hleb potopi u mleko i proprži da bi se rešio problem bajatog ukusa. Još jedna varijacija se pojavljuje u srednjem veku pod nazivom pan dulcis. Tu se hleb potopi u mleko, proprži u ulju, uvalja u med i posluži. Slične varijante ovog jela se pojavljuju u raznim srednjovekovnim državama, navodi se na Vikipediji.
Danas se prženice širom Srbije često služe slane: sa puterom, pavlakom, kajmakom, jogurtom, sirom, uz sitno seckani beli luk za dodatni šmek…. Mogu biti i slatke sa džemom, šećerom u prahu, čokoladom, cimetom ili slatkim sirupom.
Recept za prženice
Kako pišu na sajtu Vojvođanski magazin, tajna savršenih prženica je: koliko parčadi hleba – toliko jaja.
Sastojci za 6 prženica:
6 parčadi hleba od juče ili prekjuče
5-6 jaja, zavisi i od velične hleba i od velične jaja
100 ml mleka
so
mast ili ulje, šta ko više voli
po želji nekoliko čenova belog luka
po želji malo šećera
Priprema:
Jaja razbijte u dublji sud, posolite po ukusu i dobro ih ulupajte viljuškom. Tek tada dodajte mleko i još malo lupajte. Ima i onih koji u ovom trenutku dodaju dva prstohvata šećera, ali nije neophodno, mada šećer pojačava ukuse, pa možete probati.
Dok to malo odstoji, isecite stari hleb na kriške jednake debljine, a mast ili ulje stavite da se greju na srednjoj vatri. Masnoća treba da bude topla, ali ne prevruća. Još jednom ulupajte jaja i mleko i potopite parče ili dva podjednako s obe strane, zavisi koliko vam staje hleba u tiganj. Neka hleb odstoji u jajima s obe strane, da dobro upije.
Direktno odatle prženice idu u zagrejanu masnoću. Kontrolišite vatru, sve zavisi od šporeta, suština je da dobiju divnu zlatnu boju. U principu okrećete ih samo jednom. Ima i onih koji malo pre okretanja ubace pola čena belog luka i izvade ga prilikom svake ture. Zavijače neće mirisati na beli luk, ali će imati specifičan šmek. To, naravno, ako ih nećete jesti slatke, što je i te kako lepo…
Savet plus – pre svakog potapanja hleba jaja obavezno iznova izlupajte viljuškom.
Pronađite inspiraciju za najbolje recepte na Zadovoljna.rs!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: