Prejeli ste se za praznike? Ove namirnice su spas za probleme s probavom

hrana
Foto: Ailike Creative / Panthermedia / Profimedia

Prirodni probiotici.

Uživanje u čarima praznične trpeze stvara nam trenutni osećaj sreće i zadovoljstva, ali jedenje hrane bogate šećerom i skrobom i unošenje većih količina alkohola kasnije može uzrokovati probavne smetnje, nadutost i malaksalost.

„Ovo je doba godine kada smo malo popustljiviji u ishrani nego inače i zbog toga se naš probavni sustav nalazi pod većim pritiskom, pa dolazi do osećaja umora“, kaže nutricionistkinja Lusi Miler.

Ona ističe i da je važno pomoći probavi.

„Zdrava probava oslanja se na pravu ravnotežu probavnih enzima za razgradnju proteina, ugljenih hidrata i masti koje konzumiramo. Kada jedete vrlo obilne obroke i više poslastica nego inače, pomozite sebi tako da podstaknete te enzime konzumiranjem odgovarajućih namirnica.“

Nutricionistkinja je navela namirnice koje ne samo da sadrže prirodne probavne enzime već imaju i bezbroj drugih zdravstvenih prednosti, pa će vam pomoći da se osećate energičnije.

Sirovi med

Med je klasična domaća lekovita namirnica koja se vekovima koristi na mnogo različitih načina. Pomaže u ublažavanju gastrointestinalnih problema jer je bogat enzimima i deluje protivupalno, a ima i antimikrobna svojstva i obiluje antioksidansima i mikronutrijentima.

Ali tako će delovati samo ako ga jedete sirovog – odnosno ne izlažete ga visokim temperaturama (kao što je pečenje u kolačima ili dodavanje u vrući čaj). Jedino med koji nije bio podvrgnut nikakvoj toplotnoj obradi zadržava sve svoje enzime, vitamine, minerale, piše Tportal.hr.

Banane

Banane takođe sadrže topivo vlakno pod nazivom pektin koji normalizuje rad creva tako što deluje kao prebiotik, hraneći dobre bakterije i podstičući njihov rast i aktivnost.

Takođe, veliki sadržaj kalijuma i magnezijuma pomaže da se poboljša zdravlje probavnih bakterija, da se smanji upala u telu i održava ravnoteža tečnosti u telu.

Kefir

Kefir, inače poreklom s Kavkaza, pripremljen je od svežeg fermentiranog ovčjeg, kozjeg ili kravljeg mleka i izvrstan je proizvod za poboljšanje rada creva jer sadrži milione probiotika.

Lako ga je dodati u ishranu i vrlo je svestran, pa ga možete koristiti kao zamenu za jogurt u smutijima, filovima ili prelivima za salatu.

Kiseli kupus

Kiseli kupus bogat je vitaminima, mineralnim solima i amino-kiselinama, što ga čini snažnim saveznikom za dobrobit creva jer podstiče probavu i jača crevnu floru. Zahvaljujući mlečnoj kiselini koju sadrži, kiseli kupus je zapravo svojevrsni prirodni probiotik, a pritom je i sezonska namirnica.

Jabukovo sirće

Još jedna namirnica koja obiluje antimikrobnim sastojcima jeste jabukovo sirće. Sadrži sirćetnu kiselinu, bakterije mlečne kiseline i vitamine B, što ga čini korisnim probiotikom za zdravlje creva.

Njegova prirodna kiselost može pomoći u razgradnji hrane u želucu, a možete ga piti samostalno ili kao dodatak u jelima. Najveća prednost njegove konzumacije jeste ubrzan metabolizam i ublažene probavne smetnje kao što su nadutost ili zatvor, a pomaže i kod gorušice.

Za kraj, ako ste ovih dana pojeli previše, važno je povećati hidrataciju i piti puno vode jer to omogućava jetri i bubrezima da olakšaju eliminaciju otpadnih materija. Takođe, povišen unos vode, koja ne sadrži kalorije, pomoći će u elimininaciji toksina i podstaći će osećaj sitosti, što će sprečiti dalje prejedanje.

U slučaju usporene probave, odgovarajuća količina vode uz obroke pogodovaće delovanju želudačnih sokova: idealna doza je 1-2 čaše vode po obroku.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram