Pravi recept za vojnički pasulj iz JNA – trik je u mesu koje dodajete

Foto: Shutterstock

Svi sastojci za vojnički pasulj su dobro poznati i često se koriste u regionalnoj kuhinji. Trik po čemu se ipak razlikuje je u mesu koje obično ne dodajemo u ovo jelo.

Ono što će vam zapasti za oko je goveđe meso umesto onog koje smo inače navikli da vidimo u pasulju – suvog svinjskog mesa ili kobasica.
Naravno da vi možete staviti ono šta vam se više sviđa.

Zaprška će mu dati gustoću, a tek pred kraj, kada je dodajete, smete da promešate pasulj. Ako to uradite ranije, zrna bi se mogla raspasti i pretvoriti u kašu. Za pripremu ovog recepta možete koristiti bilo koji suvi pasulj, piše 021.rs.

Sastojci:

Sastojci:

120 g pasulja

8 g brašna

25 g crvenog luka

1 čen belog luka

10 g šargarepe

kašika koncentrata paradajza

100 g goveđeg mesa

20 g masti ili ulja

na vrh noža tucane paprike

na vrh noža bibera

prstohvat sušenog peršunovog lista

jedan lovorov list l

so

Priprema:

Foto: Shutterstock

Natopite i stavite da kuvate pasulj.

Pasulj potopite u odgovarajuću količinu hladne vode i držite ga na hladnom mestu da se natopi 1-3 sata.

Zatim ocedite vodu u kojoj je bio pasulj, pa ga stavite u posudu, nalijte hladnom vodom i kuvajte 10-15 minuta od proključavanja.

Dinstajte povrće

U međuvremenu na deo zagrejane masnoće dodajte polovinu sitno seckanog luka i šargarepu, izrezanu na sitnije kockice ili narendanu, malo propržite, pa dodajte meso prethodno odvojeno od kostiju i narezano na kocke.

Sve zajedno dinstajte dok ne ispari voda, skinite s vatre i stavite sa strane.

Dodajte ostatak povrća u pasulj

Iz prokuvanog pasulja ocedite vodu, pa dodajte polovinu sitno seckanog luka i prodinstano meso koje ste stavili sa strane.

Prelijte toplom vodom da sastojci budu potopljeni i kuvajte uz povremeno dolivanje tople vode dok sve ne omekša.

Napravite zapršku

Preostalu masnoću zagrejte, dodajte brašno i pržite da blago porumeni. Kada brašno porumeni, maknite s vatre i dodajte papriku u prahu i sitno seckani beli luk.

Dodajte začine u pasulj

Kada pasulj omekša, dodajte lovorov list, koncentrat paradajza prethodno razmućen u toploj vodi, posolite i dodajte pripremljenu zapršku uz stalno mešanje pasulja da se ne stvore grudvice.

Pasulj sa zaprškom kuvajte na laganoj vatri još 20-30 minuta. Kad je kuvanje završeno, dodajte biber, sitno seckan peršunov list i po potrebi još soli.

Napomena: Pasulj se pri kuvanju ne sme mešati sve do dodavanja zaprške da ne bi došlo do lomljenja zrna i zagorevanja.