Posni mladenčići: Recept koji se sprema za Mladence ima posebnu simboliku

Mladenčići Foto:Vladislav Mitić

Mladenčići se pretežno prave na praznik koji se zove Mladenci. Pravi se 40 kolača zbog Svetih 40 Mučenika Sevastijskih čiji se praznik poklapa sa Mladencima, plus jedan “za prinovu koju će mlada doneti u kuću”.

Kako ove godine Mladenci padaju tokom Velikog Uskršnjeg posta, donosimo vam recept za posne mladenčiće:

Posni mladenčići – sastojci:

500 g brašna

polovina pakovanja kvasca (oko 40-50 g)

1 kašika šećera

2 kašike ulja

mlaka voda

1 kafena kašičica soli

med za premaz

mleveni orasi

Mladenčići Foto:Vladislav Mitić

Posni mladenčići – priprema:

Prosejano brašno staviti u činiju, dodati mu ulje, kvasac, šećer, so i vodu, pa umesiti testo. Dobro umešeno testo ostaviti da odstoji pola sata na toplom mestu. Nakon pola sata izvaditi testo na dasku posutu brašnom pa ga razviti oklagijom na debljinu od jednog prsta. Vaditi pogačice čašom za vodu i poređati ih u uljem premazan pleh.

Ostaviti ponovo pola sata na toplom da pogačice malo nadođu.

Nakon pola sata premazati mladenčiće uljem i izbosti ih po gornjoj površini čačkalicom (običaj je da se mladenčići izbodu zarezanom grančicom voćke koja je tada u cvatu).

Peći mladenčiće na umerenoj temperaturi. Kada su pečeni i kada se ohlade, svaki mledenčić premazati medom i posuti mlevenim orasima, prenosi sajt Posnajela.rs

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram