
Posne palačinke su nezaobilazna poslastica na trpezama tokom posta, a kako se pripremaju bez sastojaka životinjskog porekla, idealne su i za vegane i za one koji poste.
Do sad smo sa vama podelili sve recepte za palačinke na jednom mestu, ali izostavili smo one koje se jedu u vreme posta. Ovaj recept za posne palačinke sastoji se od jednostavnih namirnica poput brašna, vode i ulja, što ih čini ih laganim, ali u isto vreme i savršeno ukusnim, pa su zbog toga i te kako konkurencija klasičnim srpskim palačinkama. Posne palačinke mogu se puniti različitim filovima, od voćnih i do orašastih ili karamelizovanih sastojaka, pružajući širok spektar ukusa koji će zadovoljiti sve ljubitelje slatkih jela.
Sastojci za posne palačinke:
250 g brašna
500 ml vode (može i biljno mleko, ovseno, bademovo, sojino – po želji)
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica šećera
prstohvat soli
2 kašičice vanilin šećera (opciono)
2 kašičice ulja (za testo) + za prženje
Priprema posnih palačinki:

U velikoj posudi pomešajte sve suve sastojke: brašno, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. Postepeno dodajte vodu (ili biljno mleko), mešajući da ne bude grudvica. Na kraju dodajte ulje i dobro sjedinite smesu. Ostavite smesu da odstoji oko 10-15 minuta.
U međuvremenu, zagrejte tiganj na srednje jakoj vatri i premažite ga s malo ulja. Sipajte malu kutlaču smese u tiganj i kružnim pokretima ravnomerno rasporedite. Pecite dok palačinka ne dobije zlatno žutu boju, a zatim je okrenite i pecite isto tako i drugu stranu.
Ponavljajte postupak dok ne potrošite celu smesu.
3 predloga za filovanje posnih palačinki

Osim klasičnog džema od kajasije ili šljiva, i možda još bolje kombinacije meda i orasa, proširite svoju paletu ukusa sa ovim neobičnim, a odličnim filovima.
Fil sa karamelizovanim jabukama i cimetom
Sastojci:
2-3 srednje jabuke
2 kašičice javorovog sirupa
1/2 kašičice cimeta
Prstohvat soli
Priprema:
Jabuke oljuštite, iseckajte na male kocke i propržite ih na malo kokosovog ulja ili vode. Dodajte javorov sirup, cimet i prstohvat soli. Kuvajte dok jabuke ne omekšaju i postanu karamelske.
Ovaj fil je voćni, aromatičan i savršen za zimske palačinke.
Fil sa kremom od badema i medom
Sastojci:
100 g bademove paste (ili bademovog putera)
2 kašičice javorovog sirupa ili meda (ako nije veganski, možete koristiti med)
1 kašičica vanilije
Priprema:
U činiji pomešajte bademovu pastu sa javorovim sirupom (ili medom) i vanilom. Dobro promešajte da se sve sjedini u glatku kremu. Ovaj fil je bogat, kremast i sa blagim bademovim ukusom, savršen za ljubitelje orašastih plodova.
Fil sa bananom i kesten-pireom
Sastojci:
2 zrele banane
150 g kesten-pirea
1 kašičica vanilin šećera
1 kašičica cimetovog praha
Priprema:
Banane ispasirajte viljuškom, a zatim pomešajte sa kesten-pireom. Dodajte vanilin šećer i cimet, dobro promešajte. Ovaj fil je prirodno sladak i kremast, savršen za punjenje posnih palačinki.
Ukoliko pak ne postite, pristite se svih recepata za palačinke o kojima smo do sada pisali.