Posne krofnice: Recept od komšinice koji je oduševio žene širom Srbije

Foto: Shutterstock

Posne krofnice su savršena poslastica za posne dane ili za one koji izbegavaju mlečne proizvode. Predstavljamo vam lak, brz i sjajan recept uz koji ćete oduševiti ceo komšiluk.

„Ovaj recept sam dobila od moje drage komšinice Irene pre nekoliko godina i od tada ga često koristim. Irena nema Instagram, ali zna da posne krofne pravim uvek po njenom receptu. Mera je velika, tako da krofnica ima dovoljno za ceo komšiluk“, napisala je Ivana na svom Instagram profilu.

A evo i kako se prave posne krofnice.

Potrebno je:

500 ml tople vode

1 kockica kvasca

50 g omekšalog margarina

1/2 kašičice soli

4 kašike šećera

oko 800 g mekog brašna

korica limuna

View this post on Instagram

A post shared by Ivana (@mog_sveta_deo)

Priprema:

Kvasac staviti u šoljicu sa 100 ml mlake vode, kašičicom šećera i kašičicom brašna. Ostaviti da se aktivira.

Aktivirani kvasac sipati u posudu za mešenje. Dodati ostatak tople vode, šećer, so, margarin, koricu limuna i postepeno dodavati brašno. Testo treba da bude meko i pomalo lepljivo – nemojte preterivati s brašnom.

Obično koristim oko 800 grama, ali nisam precizno merila. Trebaće vam još malo brašna za posipanje i razvlačenje testa.

Testo ostaviti da odstoji 30 minuta dok ne naraste. Potom ga razvući na debljinu od 1 cm. Modlom ili manjom čašom vaditi krugove. Ostaviti ih da odmore 20-ak minuta pre prženja.

Zagrejati ulje na jačoj temperaturi, a zatim smanjiti na srednju jačinu. Na primer, ako koristite ringlu koja ide do 9, pržite na 5.

Krofnice stavljati u ulje naopačke – deo koji je bio gore ide na vrelo ulje. Poređati nekoliko krofnica u šerpu, poklopiti i pržiti dok ne porumene s jedne strane. Kada ih okrenete, skinuti poklopac i nastaviti prženje bez poklapanja.

Vruće krofnice uvaljati u mešavinu vanilin i prah šećera ili ih samo posuti šećerom.

Rezultat su mekane, šuplje krofnice koje su pravo uživanje za nepce.

Prijatno!