Popularna hrana od koje se vrlo verovatno lako zamaraš

hrana umor
Foto: KHAPGG / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Konzumiranje određenih vrsta namirnica može da izazove umor.

Možda ne spavate dovoljno, možda imate suviše obaveza na poslu, a možda vam i briga o deci troši previše energije. Svaki od ovih faktora može objasniti zašto se često osećate umorno. Postoji, međutim, još jedan moguć razlog vašeg hroničnog umora, a to je konzumiranje određenih vrsta namirnica.

Naime, jedna studija, objavljena u žurnalu Nutrients, potvrdila je da su mesne prerađevine jedan od glavnih krivaca za izostanak snage i energije kod mnogih ljudi. Autori ove studije okupili su dvadeset odraslih osoba i analizirali njihovu crvenu mikrobiotu, ne bi li otkrili da li konzumiranje različitih namirnica utiče na rast umora, ako se izuzme uticaj svih ostalih relevantnih faktora.

Analizom dobijenih podataka, istraživači su saznali da su mesne prerađevine najviše povezane sa gubitkom energije. Dr Lori O. Bajerli, glavna autorka ove studije, veruje u njene zaključke, ali upozorava da je potrebno uraditi još ispitivanja da bi se definitivno otkrilo koje namirnice dovode do rasta umora.

I pored svih nepoznanica, smanjenje unosa mesnih prerađevina je dobra odluka za vaše zdravlje. Naravno, nećete napraviti veliku štetu svom organizmu ako s vremena na vreme uživate u slanini, salami, šunki i ostalim nesporno ukusnim mesnim prerađevinama, ali svakako nije preporučljivo da se one nađu na vašem tanjiru baš svaki dan, prenosi City Magazine.

Ove namirnice ne samo što izazivaju hroničan umor već mogu povećati rizik javljanja kardiovaskularnih oboljenja. Savet je da ih zamenite povrćem i drugim neprerađenim namernicama, koje nisu samo zdrave za vaš organizam, već će vam omogućiti i da imate više energije.

BONUS VIDEO: Slatka keleraba

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram