Plavi krompir: Zaboravljena namirnica čuva srce i reguliše pritisak

plavi krompir
Plavi krompir sjajan izvor vitamina C; Foto: Profimedia.rs

Ovo povrće poreklom iz Južne Amerike zbog svoje boje deluje posve neobično, ali to ne treba da nas odbije, naprotiv. Plavi krompir je bogat brojnim zdravim sastojcima, a posebno iznenađenje je što je krcat vitaminom C.

Sjajan izvor vitamina C

Potiče iz peruanskih Anda i nekad je bio omiljeno jelo na kraljevskom dvoru, a ujedno je i prva vrsta krompira otkrivena u svetu. Plavi krompir se danas ne uzgaja kao nekad, međutim, popularnost mu je drastično porasla u poslednjih nekoliko godina.

Nutricionisti sa portala LiveStrong ističu da jedna porcija od tri manja plava krompira sadrži 131 kaloriju, tri grama proteina, 30 grama ugljenih hidrata, četiri grama vlakana i čak 55 odsto potrebne dnevne doze vitamina C!
Dakle, kao i druge vrste krompira, i plavi sadrži dosta ugljenih hidrata, a malo proteina. Uz to je bogat antioksidantima, kao što je antocijaninin koji mu daje boju i čuva naše srce i reguliše krvni pritisak. Zbog dijetalnih vlakana odličan je za dobru probavu, a zahvaljujući celokupnom sastavu, plavi krompir nas čuva i od očnih infekcija, problema s jetrom, daje nam energiju.

plavi krompir
Od njega možete da napravite i čips; Foto: Profimedia.rs

Dobar gost svakog jela

Dobra vest je da ga možete spremati kao i običan krompir, dakle, u salatama, kao musaku, s mesom, a evo i jednog malo drugačijeg predloga.

Pročitajte još:

Pečeni krompir s korijandrom i lukom

Sastojci:

2,5 kg plavog krompira
3 čena sitno seckanog belog luka
2 kašičice iseckanog korijandera
3,4 kašičice maslinovog ulja
3/4 kašičice soli
prstohvat crnog bibera
po želji pola kašičice sušenog timijana

Priprema:
Krompir kratko prokuvajte i naseckajte na kockice. Pomešajte ga sa svim ostalim sastojcima i stavite u podmazanu posudu za pečenje. Pecite 25 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.