Pitali smo nutricionistu: Zašto da izaberete organsku hranu?

Fitnes i ishrana 22. apr 202112:03 > 14. jul 2021 14:25
Foto:Promo

Pitanje zdravlja oduvek je bilo važno, ali je posebno dobilo na značaju u eri pandemije virusa korona. Prvi korak ka zdravom telu jeste prelazak na ishranu baziranu na namirnicama koje su gajene na prirodan način, bez pesticida i konzervanasa.

Reč je o organskim proizvodima koji su zdraviji, hranljiviji, sadrže vitamine, minerale, fitonutrijente, antioksidanse, daju sitost, i omogućavaju lakše varenje. Uz to, ovi proizvodi imaju mnogo više kalcijuma, magnezijuma, gvožđa i omega-3 masnih kiselina nego konvencionalno gajena hrana. Kako ove namirnice i način ishrane baziran na njima utiče na naš organizam, otkriva nam nutricionistkinja Milka Raičević.

„Hrana prirode“ na tanjiru

„Sertifikatom se potvrđuje da je neka hrana organska, prirodna, da daje veću energiju i da ne sadrži hemijske supstance, pesticide, hemijska đubriva, hemijske konzervanse ni veštačke boje. Uz to ona je zdrava, bezbedna i ima veću nutritivnu vrednost, lakše se vari i gotovo da nema alergijskih manifestacija“, ističe Raičević, koja smatra da treba da razmišljamo o hrani koju jedemo, a ne da nam ona služi za puko zadovoljenje gladi.

Karakteristika organske ili, kako je drugačije zovu, „hrane prirode“ jeste uzgoj na zdravom i ekološki čistom zemljištu, u čistom okruženju, bez hemijskog tretiranja biljaka i životinja. Proizvodi su strogo kontrolisani zakonskim normativima i na njihovoj ambalaži stoji znak „organski proizvod“, to jest logo sertifikovane kuće.

Osim toga, kako navodi nutricionistkinja, za uzgoj organske hrane koriste se prirodni resursi, stajsko đubrivo, prirodna zelena đubriva – lišća, trave i korovi koji ne zagađuju životnu sredinu, već poštuju prirodne cikluse štiteći ekološku ravnotežu. U procesima organske proizvodnje na prirodan način se uništavaju i štetočine, pa su samim tim organski proizvodi bezbedniji ne samo za ljude nego i za životinje.

Foto: Promo

Verni čuvar vašeg srca

„Da srce kuca kô sat, neophodan je unos CLA (konjugovane linolne kiseline), koja se nalazi u organskoj hrani i koja nije ništa drugo nego zdrava masna kiselina koja ima zadatak da jača kardiovaskularni sistem. Nalazi se u organskim životinjskim proizvodima, u mesu, mleku, mlečnim proizvodima, organskim prerađevinama, jer su životinje pasle prirodnu travu na otvorenim osunčanim pašnjacima, pile izvorsku vodu ili jele organsko seno. Ako se pitate koje je mleko najbolje, treba znati da je dokazano da organsko mleko ima 60 odsto više omega-3 masnih kiselina od konvencionalnog“, objašnjava nutricionistkinja.

Ova hrana ne sadrži pesticide, što je još jedna karakteristika u prilog zdravlju. Naime, kako ističe Milka Raičević, svakodnevno konzumiranje hemijskih pesticida može dovesti do bolesti digestivnog trakta, karcinoma, probavne disfunkcije, učestalih glavobolja praćenih mučninom, povraćanjem i prolivima, kao i do prerane smrti usled oslabljenog imuniteta. Pojedini elementi u konvencionalnim namirnicama često su i uzrok rastuće gojaznosti u svetu, kaže ona.

„Treba da menjamo loše navike i ’ozdravimo’ telesnu težinu koja je krivac za sve bolesti i komplikacije, počev od srčanih, hormonalnih, endokrinoloških… Gojaznost vodi ka dijabetesu, šlogu, infarktu srca, a odgovorna je i za deformitete kičme, kostiju, za ravne tabane, anemije, kancer. Činjenica je da gojaznost slabi imuni sistem, otežava disanje, pritiska pluća, podiže dijafragmu, a otežava i rad ostalih organa“, poručuje nutricionistkinja.

Foto:Promo

Puniji ukus i sočniji zalogaji

Kako ističe Milka Raičević, u organskoj hrani nema antibiotika, vakcina, hormona i lekova, zbog čega je ona zdravija i bezbednija za ljude. Uz ovo, ima sočniji ukus zbog svih sačuvanih vitamina i minerala. I dodaje da ne zaboravimo: kada je zdravlje izgubljeno, skoro sve je izgubljeno.

Gde možete da pronađete organske namirnice za svaki obrok?

Privatnu robnu marku sa najširom ponudom organskih proizvoda dmBio možete da pronađete u svim dm drogerijama u našoj zemlji. Sa preko 300 proizvoda organskog porekla dmBio vam omogućava da svaki obrok obogatite organskim zalogajima, bilo da se radi o organskim žitaricama, namazima, orašastim plodovima, grickalicama, raznim pastama, začinima, sosovima, uljima, ili jelima za brzu pripremu. Ukoliko ovo proleće vidite kao početnu tačku za stvaranje zdravih navika, uz koje idu još ukusniji zalogaji, pravo je vreme da isprobate dmBio asortiman u vašoj omiljenoj dm drogeriji.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram