Pitala sam fitnes trenere u Srbiji koja je najbolja vežba za celo telo

Foto: Izabel Goulart, Credit line: GADE / Backgrid USA / Profimedia

Ona jedna vežba koju ćemo obožavati.

Verujem da svi želimo da saznamo koja je to magična vežba uz pomoć koje ćemo uposliti svaki mišić na telu. Većina ljudi u teretani računa kad je dan za gornji, kad za donji deo tela, šta smo preskočili, šta da nadoknadimo.

Koje su to vežbe koje najbolje „rade“ celo telo? To sam pitala nekoliko trenera koji rade u Beogradu i evo šta oni kažu.

Dunja Knežević

Dunja je jedna od omiljenih fitnes instruktorki i trenira više od 250 ljudi. Istakla je dve vežbe koje smatra najpogodnijim. Prva je clean & press, a druga je guranje sanki

„Clean and press je najbolja jer ti kod te vežbe radi svaki mišicni skup, svaki deo vežbe pogađa više zglobova i više mišića, potrebna je i snaga, tehnika, koordinacija, stabilnost, mobilnost itd. Za nju ti nije potrebna specijalna oprema, sprave ili teretana, samo jedna šipka ili ketlbel. Telo kod nje mora da radi kao celina, dešava se i prenos snage, za razliku od ostalih vežbi gde se uglavnom aktiviraju samo neke od stavki koje sam navela.

A sanke sam izdvojila jer kod sanki ne treba učenje neke posebne tehnike (za razliku od prethodne vežbe, koja je tehnički zahtevna) i može je raditi svaki prosečan rekreativac. Sa druge strane mogu je raditi i ozbiljni sportisti ili recimo takmičari, jer su pogodne da se na njih stavi velika kilaža. Pored toga što pogađa celo telo, brzo sagoreva kalorije, dobra je za izbacivanje negativne energije, pomoću nje možemo razviti i bolju kondiciju“, navodi Dunja.

U videu možete pogledati kako ona to radi.

Nikola Joksimović

Nikola je istakao važnost celokupnog treninga i aktiviranja svih mišića, ipak je istakao jednu posebnu vežbu.

„Ne može se izdvojiti jedna vežba kao najbolja za celo telo, ali ako je pitanje koja vežba uključuje najveći broj mišića to će biti neka višezglobna vežba kao na primer traster (thruster) ili nabačaj i trzaj. Sa druge strane može se reći i da je to mrtvo dizanje ili zadnji čučanj jer se takođe angažuje veliki broj mišića ali može da se podigne dosta veće opterećenje nego kod trastera, nabačaja i trzaja pa se može razviti veća sila.“

Foto: BACKGRID / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Dušan Perović

Dušanu veruje veliki broj poznatih ličnosti koje trenira, a za naš portal rekao je sledeće:

„Trening mora biti dizajniran na osnovu mogućnosti i željenog cilja svakog praktičara pojedinačno. Od toga zavisi koje će se vežbe raditi u kojim kombinacijama u koliko serija i koliko ponavljanja sa koliko pauza. Sport i trening je kao matematika, ako imate pravu formulu, dobićete pravi rezultat, ako ga nemate, onda ne možete očekivati rezultat. Generalno, ako govorimo o savetima i idejama, ključan je kontinuitet, to je ono što nažalost veliki broj vežbača nema, svi žele rezultate preko noći ili za kratko vreme, ali to nije ni ostvarivo ni održivo.

Pa kad vam neko kaže da radite samo ovu ili onu vežbu i da za kratko vreme očekujete rezultate za celo telo, to može da se desi sutra.

Na primer, vežba iskoraka je odlična za noge, ali u različitim varijacijama napred unazad bočno, u visinu, zatim sa opterećenjem bez opterećenja, različit broj ponavljanja, različita brzina izvođenja itd.Različit broj serija, različite pauze između serija, različiti setovi super serija, i tako dalje i tako dalje.“

Goran Ukuć

Kod Gorana ćete teško dobiti slobodan termin, a za naš portal ističe da je „burpees“ jedna od najefikasnijih i najkompletnijih vežbi za celo telo.

„Uz čučanj, sklek, vraćanje nogu napred i eksplozivan skok, angažujemo celo telo. Sem na aktiviranje svih mišića, pozitivno utiče i na loše držanje koje se javlja usred dugog sedenja ili jednostavno nepravilnog razvoja. To je intenzivna vežba za celo telo koja aktivira skoro sve mišiće, rade ruke, grudi, gluteus i trbušnjaci. Samim tim je odlična za sagorevanje kalorija. Vrlo je delotvorna vežba jer tera telo da i posle treninga sagoreva kalorije, pritom je možete raditi bez opreme, u kućnoj varijanti.“

View this post on Instagram

A post shared by Goran Ukić (@goran_trener)

Bonus video: Nail Masterclass – Hilton

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram