Pile na soli: Recept za najhrskaviju rumenu kožicu bez trunke masti i ulja

Pečeno pile Foto:Shutterstock

Ulje, puter ili mast vam neće trebati za ovaj recept, a kada pile stavite u rernu, zaboravite na njega dok meso ne bude spremno za posluživanje.

Za savršeno pečenje sasvim su dovoljna dva sastojka: domaća piletina i pokoja šaka soli, a dodate li tome kremasti pire i salatu – ručak je gotov bez previše komplikacija.

Ulje, puter ili mast takođe nisu potrebni za ovaj recept. Pečenjem na soli meso će ostati sočno, a kožica će biti fino hrskava. Nije potrebno okretati meso.

Ako želite, u unutrašnjost pileta možete staviti neko začinsko bilje, pomorandžu ili limun, ali i bez dodataka pečenje će biti slasno.

Sastojci za pečeno pile:

1 pile težine od oko kilogram

2-3 kašike soli

Priprema pečenog pileta:

U pleh za pečenje stavite gomilicu soli. Biće dovoljne dve do tri kašike.

Pile obrišite papirnatim kuhinjskim ubrusom. Položite pile grudima na so i pecite ga na 180 stepeni najmanje jedan sat, piše Pun kufer.

Ako je pile teže od kilograma, produžite vreme pečenja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram