
Ulje, puter ili mast vam neće trebati za ovaj recept, a kada pile stavite u rernu, zaboravite na njega dok meso ne bude spremno za posluživanje.
Za savršeno pečenje sasvim su dovoljna dva sastojka: domaća piletina i pokoja šaka soli, a dodate li tome kremasti pire i salatu – ručak je gotov bez previše komplikacija.
Ulje, puter ili mast takođe nisu potrebni za ovaj recept. Pečenjem na soli meso će ostati sočno, a kožica će biti fino hrskava. Nije potrebno okretati meso.
Ako želite, u unutrašnjost pileta možete staviti neko začinsko bilje, pomorandžu ili limun, ali i bez dodataka pečenje će biti slasno.
Sastojci za pečeno pile:
1 pile težine od oko kilogram
2-3 kašike soli
Priprema pečenog pileta:
U pleh za pečenje stavite gomilicu soli. Biće dovoljne dve do tri kašike.
Pile obrišite papirnatim kuhinjskim ubrusom. Položite pile grudima na so i pecite ga na 180 stepeni najmanje jedan sat, piše Pun kufer.
Ako je pile teže od kilograma, produžite vreme pečenja.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: