„Pila sam više od 3 litra vode 30 dana – i šokirala se lošim promenama“

Foto: Shutterstock

Zanimljiv eksperiment.

Novinarka portala Eat this, Kajla Garitano, odlučila je da isproba „galon izazov“ koji je podrazumevao da 30 dana pije više od tri litara vode.

Garitano je svakog dana pila galon vode, što je oko 3,7 litara. Primetila je nekoliko važnih promena u svom organizmu.

Manje nadutosti

Voda pomaže vašem digestivnom sistemu da se pokrene. Ako ne pijete dovoljno vode, možete dobiti konstipaciju, a ako se to desi, možete se osećati naduto, piše Garitano.

„Ne znači da se uopšte nisam nadimala. Ako bio pojela veliki obrok ili konzumirala previše soli, osetila bih kako mi se stomak širi. Međutim, voda mi je pomogla da to prebrodim i nisam stalno osećal nadutost ili nelagodu“, navodi.

Češće glavobolje

„Ovo je za mene bio najinteresantniji neželjeni efekat. Ako ne pijete dovoljno vode, postajete dehidrirani. Jedan od neželjenih efekata dehidracije je glavobolja. Međutim, da li ste znali da i dalje možete dobiti glavobolju ako pijete previše vode?“ zapitala se Garitano.

Ako pijete previše vode, možete dobiti hiponatremiju, do koje dolazi kada je nivo natrijuma u ​​telu prenizak. Ako stalno pijete vodu, vaše telo zadržava veliki deo tečnosti. Tako možete izazvati razblaživanje natrijuma u ​​vašem telu – a jedan od simptoma hiponatremije može biti glavobolja.

Ostali neželjeni efekti mogu biti mučnina, umor, pa čak i konfuzija.

Čaša vode Foto:Shutterstock

Konstantno mokrenje

Garitano je ovo očekivala, ali joj je ipak smetalo.

„Prema Klivlendskoj klinici, vaše telo proizvodi urin da bi se oslobodilo viška otpada i vode koja mu nije potrebna. Vaši bubrezi, ureteri, bešika i uretra su uključeni u proizvodnju urina. Međutim, bubrezi podnose teška opterećenja. Oni filtriraju sav otpad iz vaše krvi, pomažući vam da sve to isperete. Bubrezi takođe izvlače dodatnu vodu iz krvi kako bi održali ravnotežu elektrolita na pravom mestu Međutim, previše vode može otežati bubrezima da se oslobode viška vode, što može dovesti do ozbiljnih neželjenih efekata“, upozorava.

Stalna žeđ

Garitano je to osetila u prvim danima izazova.

„Mislim da je moje telo u početku bilo u stanju šoka jer sam prešla sa minimalne količine vode na ceo galon vode. Posle prve nedelje pijenja toliko vode, shvatila sam da ću, ako provedem sat vremena ne konzumirajući ništa, ožedneti i imati želju da popijem još vode. Bez obzira da li je to psihološki ili ne, bilo mi je zanimljivo što mi telo govori da pijem više vode. Rekla bih da je ovo prednost jer je moje telo priznalo da treba češće da pijem vodu“, primećuje.

Voda, časa vode
Foto: Shutterstock

Osećaj sitosti

„Rečeno je da je voda odlična za vaš metabolizam, a nakon mog testa, mogu potvrditi da je to istina“, piše Gartano.

Uobičajeno govoreći, voda pomaže da isperu masti iz tela. Studije su takođe pokazale da voda može povećati potrošnju energije vašeg tela i pretvoriti uskladištenu mast u gorivo, napominje ona.

Nakon 30 dana, Garitano kaže da više neće unositi toliko vode.

„Držaću se prosečne količine vode, a možda i malo više ako osećam da mi je potrebno da prilagodim telo“, zaključila je.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram