Piće koje je apsolutno zabranjeno ako želite da smršate

Foto: msb / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Svi znamo proverene recepte za mršavljenje: vežbanje, puno voća i povrća, žitarica od celog zrna, vode... Uvek je bolje uvesti nove navike, a štetne izbaciti - kao što je konzumiranje gaziranih pića.

Prema studiji objavljenoj u časopisu BMC Public Health, 20 odsto ukupnih kalorija koje unesete u jednom danu u potpunosti potiče od pića.

Pročitajte još:

Za prosečnu osobu koja dnevno unese 2.000 kalorija, to je oko 400 kalorija vaše ishrane koje dolaze samo od napitaka. Pa, šta tačno spada u tih 400 kalorija?

BMC studija otkrila je da se radi o kombinaciji kafe i čaja (sa dodacima), energetskih pića, voćnih sokova, mleka i alkohola. Ali napici koji sadrže ubedljivo najviše kalorija su oni gazirani.

Studija je otkrila da gazirana pića dodaju između 35 i 141 kalorije vašoj ishrani, u zavisnosti od vaših godina. Te kalorije u potpunosti potiču od šećera. Limenka gaziranog soka sadrži između 35 i 61 grama šećera!

Foto: Shutterstock

Konzumacija zaslađenih pića poput gaziranih doprinosi povećanju telesne težine i kod odraslih i dece. Takvi napici u dosta slučajeva sadrže visokofruktozni kukuruzni sirup. Vaše telo je u stanju da obrađuje fruktozu samo kroz jetru i ne može da je koristi za energiju kao što je slučaj sa glukozom. To doprinosi većem gojenju, zajedno sa metaboličkom poremećajem i poremećenom tolerancijom na glukozu.

Gazirana pića nisu povezana samo sa gojenjem, ona takođe imaju užasan efekat na vaše celokupno zdravlje, jer utiču na veći rizik od dijabetesa tipa 2, srčanih komplikacija, depresije, bolesti jetre…

Budući da će vam smanjenje kalorija – bilo iz hrane ili pića – pomoći u gubitku kilograma, zamenite gazirano piće vodom.