Pet namirnica za zdrav nivo hemoglobina

Foto: Nina Firsova / Alamy / Alamy / Profimedia

Broj crvenih krvnih zrnaca otkriva da li telo prima odgovarajuće količine kiseonika kako bi moglo pravilno da funkcioniše.

Šta je hemoglobin

Hemoglobin je metaloprotein koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima (eritrocitima). Njegova osnovna uloga je prenos kiseonika od pluća do svih tkiva i organa i vraćanje ugljen dioksida u suprotnom smeru.

Nizak nivo hemoglobina može sprečiti vaše telo u obavljanju ovih kritičnih funkcija, zbog čega možete osetiti simptome kao što su umor, slabost, bol u grudima, otežano disanje, glavobolja ili loš apetit. Ukoliko imate neke od ovih simptoma, najbolje je da se posavetujete sa lekarom, ali možete i pokušati da hranom povratite zdrav nivo hemoglobina. Evo namirnica koje mogu pomoći:

Spanać

Malo kalorija, a sa izuzetno nutritivno bogat, spanać je superhrana koju treba da uključite u svoju ishranu. Spanać je bogat gvožđem i vitaminom C, suplementima koji pojačavaju apsorpciju gvožđa. Ovo lisnato povrće sadrži antioksidante koji poboljšavaju opšte zdravlje smanjujući upalu i povećavajući nivo imuniteta.

Semenke

Semenke poput lana, bundeve i čia semena, sadrže odgovarajuće količine magnezijuma, gvožđa, vlakana i omega-3 masnih kiselina koje vam mogu pomoći u borbi protiv visokog holesterola. Semenke takođe mogu zaštititi vaše ćelije od štetnih slobodnih radikala nastalih tokom metaboličkih procesa.

Brokoli

Brokoli sadrži solidnu nutritivnu vrednost. Sadrži gvožđe, a vitamin C koji pomaže vašem telu da bolje apsorbuje gvožđe. Ovo čudesno povrće takođe je bogato vlaknima, proteinima, kalcijumom, selenom i magnezijumom, pa je sjajan saveznik u borbi protiv anemije, izgradnji mišića ili jačanju kostiju.

Crna čokolada

Crna čokolada je takođe puna antioksidanata, magnezijuma i gvožđa, i pomaže u smanjenju „lošeg“ holesterola i krvnog pritiska. Ova hranljiva i ukusna poslastica takođe pomaže u smanjenju faktora rizika od srčanih oboljenja.

Jaja

Osim što su bogata proteinima, jaja sadrže esencijalne hranljive materije i minerale poput vitamina D, folata, aminokiselina, vitamina B12 i gvožđa. Jaja pomažu u jačanju mišićne i koštane snage, povećanju dobrog holesterola, i smanjenju rizika od srčanih oboljenja.

***

Bonus video: Biljke za jačanje imuniteta

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram