Pet namirnica koje jedemo za doručak, a skraćuju život

Foto: Shutterstock

Lekari često podsećaju da je doručak najvažniji obrok - ali ne ako izaberete pogrešne namirnice.

Hrana koju odlučite da jedete ujutru može vam dati puno energije – ili pokvariti ostatak dana.

Ako započnete jutro sa dobro izbalansiranim obrokom punim proteina, vlakana, složenih ugljenih hidrata i zdravih masti, možete računati da ćete biti sasvim siti do ručka.

Ali može se desiti suprotno – ako odaberete hranu sa visokim sadržajem šećera ili zasićenih masti, bez proteina ili vlakana, koja će loše uticati na organizam.

Ovo su najgore namirnice koje možete da pojedete za doručak, piše Eat this.

Slatke pahuljice od žitarica

Možda su ukusne i lake za pripremu, ali jedenje pahuljica sa dodatkom šećera za doručak može imati trajnu štetu po vaše zdravlje tokom vremena.

„Šećerne ili visoko-rafinisane žitarice mogu doprineti skraćivanju vašeg života, posebno ako vam je to opcija za svakodnevni doručak“, kaže nutricionistkinja Kortni D’Anđelo.

„Žitarice poput ovih obično imaju mnogo šećera i veoma malo proteina, što znači da će povećati nivo šećera u krvi, ostavljajući vas gladnim i razdražljivim. To dovodi do toga da jedete više šećera tokom dana, što može izazvati dijabetes tipa 2 i potencijalno srčane bolesti“, dodaje.

Slanina

„Većina nas voli slaninu, ali previše može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme“, kaže D’Anđelo.

„Slanina je visoko obrađeno meso i puno soli, što može povećati vaš krvni pritisak. Sadrži i druge aditive, kao što su nitriti, koji su se pokazali izuzetno nezdravi za creva. Vaša creva igraju veoma važnu ulogu u komunikaciji s vašim mozgom, što pomaže u održavanju opšteg zdravlja“, dodaje.

10 načina da jedete sve što želite, a da se ne ugojite
Foto: Shutterstock

Krofne i peciva

Počastiti se slatkom poslasticom za doručak s vremena na vreme je odlično, ali redovno konzumiranje namirnica poput krofni može doprineti nekim potencijalnim zdravstvenim komplikacijama.

„Za početak, u krofnama i drugim pecivima za doručak ima puno kalorija. Međutim, glavni problem sa ovom hranom za doručak je količina šećera koju unosite u tako maloj porciji. Jednom kada pojedete krofnu, vaše telo treba da ispumpa veliku količinu insulina da bi pokušalo da se prilagodi. Povećanje šećera će uvek dovesti do kraha i rezultiraće potrebom za više rafinisanih ugljenih hidrata i hrane sa visokim sadržajem šećera“, objašnjava nutricionistkinja.

Foto: Shutterstock

Kobasica

Slično slanini, još jedno prerađeno meso koje može doprineti zdravstvenim komplikacijama ako se redovno konzumira je kobasica.

„Prerađeno meso poput slanine, šunke i kobasica čuva se nitratima/nitritima, što može povećati rizik od raka gastrointestinalnog trakta, posebno debelog creva i rektuma“, kaže Kimberli Dafi, nutricionistkinja.

„Ovo meso takođe ima visok sadržaj natrijuma i zasićenih masti i ako se često konzumira može povećati rizik od gojaznosti i kardiovaskularnih bolesti“, dodaje.

Zaslađene kafe

Iako tehnički nisu hrana, slatki napici od kafe ponekad mogu dovesti do neželjenih zdravstvenih problema ako se konzumiraju svaki dan.

„Ekstremni šećer u nekim od ovih napitaka može povećati upale, pojačati insulinski odgovor, povećati rizik od gojaznosti, dijabetesa i srčanih oboljenja“, kaže Dana Elis Hanes, autorka knjige Recipe For Survival.

***

Bonus video: Hrana i zagađen vazduh – kako očistiti organizam

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram