Ovu letnju voćku nemojte nikad ljuštiti! Koža će vam reći hvala

Foto: Shutterstock

Posle ovih saznanja ćemo ih kupovati češće od lubenice.

Kajsije (Prunus armeniaca) su koštičavo voće poznato i kao jermenske šljive.

Okrugle i žute, izgledaju kao manja verzija breskve, ali su po ukusu sličnije šljivama.

Izuzetno su hranljive i imaju mnoge zdravstvene prednosti, kao što su poboljšano varenje, ali utiču i na dobar vid.

Evo 9 zdravstvenih i nutritivnih prednosti kajsije.

1. Veoma hranljive i sa malo kalorija:

Kajsije su veoma hranljive i sadrže mnogo esencijalnih vitamina i minerala.

Samo 2 sveže kajsije (70 grama) imaju:

Kalorije: 34

Ugljeni hidrati: 8 grama
Proteini: 1 gram
Masti: 0,27 grama
Vlakna: 1,5 grama

Vitamin A: 8% dnevne vrednosti (DV)
Vitamin C: 8% DV
Vitamin E: 4% DV
Kalijum: 4% DV

Štaviše, ovo voće je dobar izvor beta karotena, luteina i zeaksantina, od kojih su svi moćni antioksidansi koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u vašem telu.

Najbolje je da uživate u kajsijama celim i neoljuštenim, jer se kora može pohvaliti velikim količinama vlakana i hranljivih materija.

2. Visok nivo antioksidanata

Kajsije su odličan izvor mnogih antioksidanata, uključujući beta karoten i vitamine A, C i E.

Štaviše, oni su visoki u grupi polifenolnih antioksidanata zvanih flavonoidi, za koje se pokazalo da štite od bolesti, uključujući dijabetes i bolesti srca.

Glavni flavonoidi u kajsijama su hlorogenske kiseline, katehini i kvercetin.

Ova jedinjenja deluju na neutralizaciju slobodnih radikala, štetnih jedinjenja koja oštećuju vaše ćelije i izazivaju oksidativni stres. Oksidativni stres je povezan sa gojaznošću i mnogim hroničnim bolestima, kao što su bolesti srca.

3. Utiču na vid

Kajsije se mogu pohvaliti višestrukim jedinjenjima koja su neophodna za zdravlje očiju, uključujući vitamine A i E.

Vitamin A igra vitalnu ulogu u sprečavanju noćnog slepila, poremećaja uzrokovanog nedostatkom svetlosnih pigmenata u vašim očima, dok je vitamin E antioksidans rastvorljiv u mastima koji direktno ulazi u vaše oči kako bi ih zaštitio od oštećenja slobodnih radikala.

U međuvremenu, beta karoten — koji kajsijama daje žuto-narandžastu boju — služi kao prekursor vitamina A, što znači da ga vaše telo može pretvoriti u ovaj vitamin.

Drugi važni karotenoidi kajsije uključuju lutein i zeaksantin. Pronađeni u sočivima i mrežnjači vaših očiju, štite od oksidativnog stresa.

Gennadiy Poznyakov / Alamy / Profimedia

4. Garantuju zdravu i blistavu kožu

Unos kajsija može biti od koristi vašoj koži.

Glavni uzroci bora i oštećenja kože su faktori životne sredine, kao što su sunce, zagađenje i dim cigareta.

Štaviše, istraživanja ukazuju na direktnu vezu između izlaganja ultraljubičastom (UV) svetlu, opekotina od sunca i vašeg rizika od melanoma, smrtonosnog oblika raka kože.

Posebno, možete se boriti sa nekim od ovih oštećenja kože zdravom ishranom punom antioksidanata, koje obezbeđuju kajsije.

Vitamini C i E, koji se nalaze u ovom voću, mogu pomoći vašoj koži. Konkretno, vitamin C štiti od UV oštećenja i zagađivača životne sredine neutrališući slobodne radikale. Štaviše, ovaj vitamin pomaže u izgradnji kolagena, koji vašoj koži daje snagu i elastičnost. Ishrana bogata vitaminom C može pomoći vašoj koži da se izleči od UV oštećenja i spreči bore.

Beta karoten, još jedna hranljiva materija kajsije, može zaštititi od opekotina od sunca. U 10-nedeljnoj studiji, suplementacija beta karotenom smanjila je rizik od opekotina od sunca za 20%.

Iako bi i dalje trebalo da koristite kremu za sunčanje, grickanje kajsija može pružiti dodatnu zaštitu.

5. Zdravija creva

Kajsije mogu unaprediti zdravlje creva.

Jedna šolja (165 grama) isečenih kajsija obezbeđuje 3,3 grama vlakana, što je 8,6% i 13,2% DV za muškarce i žene.

Kajsije sadrže i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna. Rastvorljiva vrsta se rastvara u vodi i uključuje pektin, gume i duge lance šećera zvane polisaharidi, dok se nerastvorljiva vrsta ne rastvara u vodi i uključuje celulozu, hemicelulozu i lignin.

Kajsije su posebno bogate rastvorljivim vlaknima, što je važno za održavanje zdravog nivoa šećera u krvi i holesterola (21, 22).

Štaviše, vlakna odlažu kretanje hrane kroz vaš digestivni trakt i hrane korisne crevne bakterije. Zdraviji mikrobiom creva je povezan sa manjim rizikom od gojaznosti.

Dok jedna kajsija (35 grama) sadrži samo 0,7 grama vlakana, lako je pojesti nekoliko odjednom.

6. Visok nivo kalijuma

Kajsije su bogate kalijumom, mineralom koji takođe služi kao elektrolit. U vašem telu, on je odgovoran za slanje nervnih signala i regulisanje mišićnih kontrakcija i ravnoteže tečnosti.

Dve kajsije (70 grama) obezbeđuju 181 mg ovog minerala, što je 4% dnevne doze.

Kako kalijum blisko sarađuje sa natrijumom kako bi održao ravnotežu tečnosti, adekvatan unos može pomoći u sprečavanju nadimanja i održavanju zdravog krvnog pritiska.

Jedna analiza 33 studije pokazala je da ishrana bogata kalijumom značajno smanjuje krvni pritisak i dovodi do 24% manjeg rizika od moždanog udara.

7. Obezbeđuju hidrataciju

Kao i većina voća, kajsije su prirodno bogate vodom, što može pomoći u regulisanju krvnog pritiska, telesne temperature, zdravlja zglobova i otkucaja srca.

Jedna šolja (165 grama) isečenih svežih kajsija obezbeđuje skoro 2/3 šolje (142 ml) vode. Kako većina ljudi ne pije dovoljno vode, jedenje svežeg voća može vam pomoći da ispunite svoje dnevne potrebe.

Ako ste dehidrirani, nivo krvi vam opada, prisiljavajući vaše srce da radi jače da pumpa krv. Štaviše, dobra hidratacija omogućava vašoj krvi da cirkuliše hranljive materije kroz vaše telo.

Štaviše, konzumiranje kajsija može biti lak način da se nadoknadi gubitak vode i elektrolita nakon vežbanja, jer ovo voće nudi dobre količine vode i kalijuma.

8. Mogu zaštititi vašu jetru

Neki podaci sugerišu da kajsije mogu pomoći u zaštiti vaše jetre od oksidativnog stresa.

U dve studije na životinjama, pacovi hranjeni alkoholom i kajsijama imali su niže nivoe jetrenih enzima i markera upale od pacova kojima je davan alkohol, ali bez kajsija.

Ovo istraživanje sugeriše da kajsije mogu pomoći u sprečavanju oštećenja jetre zbog svog prirodno visokog sadržaja antioksidanata.

Međutim, teško je znati da li ovo voće pruža istu korist ljudima. Potrebno je više istraživanja.

Elena Dzjuba / Alamy / Alamy / Profimedia

9. Lako se dodaju ishrani

I sveže i sušene kajsije predstavljaju brzu, ukusnu užinu ili lak dodatak vašem omiljenom obroku. Možete ih dodati svojoj ishrani na različite načine, uključujući:

  • umešati u pahuljice ili granolu
  • jede se sveže kao užina
  • narezane i dodane u jogurt ili salatu
  • koristi se u džemovima, konzervama i salsama
  • dinstano u loncu sa mesom, kao što je piletina ili govedina
  • dodaje se u deserte kao što su pite, torte i peciva

Pošto su slatke i kisele, kajsije se mogu koristiti kao zamena za breskve ili šljive u većini recepata.

Natalya Danko / Panthermedia / Profimedia

Bonus video: Argeta pašteta – dobra strana hleba

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram