Ovih šest namirnica ne treba nikad da jedete na prazan stomak

Greška koju u Srbiji mnogi prave ujutro.

Dobro znamo da je doručak najvažniji obrok. On nam daje potrebnu energiju za najbolji početak dana, ali i sprečava neželjeno prejedanje. Kako objašnjavaju dijetetičari, ujutro bi trebalo da konzumiramo namirnice koje sadrže velike količine proteina, vitamina i minerala kako bismo bili spremni za dan koji je pred nama. Međutim, postoje i određene namirnice koje nikako ne bismo smeli da jedemo ujutro, tačnije na prazan želudac, donosi The Economic Times.

Citrusi

Citrusno voće treba posebno izbegavati ujutro, upozoravaju dijetetičari. Kiselkastog je ukusa jer sadrži velike količine limunske kiseline. Zbog toga konzumacija agruma povećava proizvodnju kiseline u želucu, a ako se konzumiraju na prazan želudac, mogu dovesti do neprijatne gorušice i drugih problema.

Kafa

Kafa podstiče pojačano lučenje želudačne kiseline kada se konzumira na prazan stomak. Gorušica, gastritis i nadutost u stomaku uzrokovani su upravo ovim delovanjem, zbog čega dijetetičari savetuju da kofein nikada ne unosimo odmah ujutro.

Foto: Shutterstock

Mesne prerađevine

Prekomerno konzumiranje mesnih prerađevina, a naročito onih od crvenog mesa, povezuje se s visokim nivoom holesterola i negativnim uticajem na zdravlje srca, tvrde dijetetičari. Mesne prerađevine najčešće su kobasice, šunke, pršute… koje mnogi ljudi jedu ujutro s hlebom.

Začinjena hrana

Začinjena hrana je još jedna vrsta namirnica koje bi trebalo izbegavati ujutro. Kako objašnjavaju dijetetičari, ova hrana može izazvati jak bol kada se konzumira na prazan želudac, oštetiti sluzokožu želuca, a takođe se mogu javiti i probavne smetnje.

Beli hleb

Kao što mu samo ime kaže, beli hleb priprema se od rafiniranog belog brašna koje brzo podiže nivo šećera u krvi. Osim toga, njegovo konzumiranje na prazan želudac takođe je povezano s povećanim upalnim procesima u telu.

Jogurt

Jogurt je poznat po tome što sadrži puno probiotičkog kalcijuma. Ima značajan uticaj i na vaše zube i na vaše telo u celini. Međutim, kada ga jedete na prazan stomak, vaša želudačna kiselina uništava korisne bakterije, čineći ih beskorisnim. Stoga, uzimanje jogurta pre nego što jedete bilo šta drugo može biti neefikasno i može izazvati gorušicu.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram