Ovaj starinski lek je pravo čudo za zdravlje, a posebno za jetru i holesterol

starinski lek lincura
Foto: Elena Rostunova / Alamy / Alamy / Profimedia

Ova biljka jača rad svih žlezda, daje snagu, snižava holesterol, jača mišiće, pomaže kod letargije, a poznata je i po rakiji.

Jedna vrlo korisna biljka od davnina se koristi u tradicionalnoj medicini za bolji apetit, kod problema sa žuči, za nerve, cirkulaciju, žlezde, a i za bolje zdravlje probave.

Žuta lincura je samonikla biljka koja raste u planinskom okruženju. Najlekovitiji deo biljke je koren koji se koristi za pripremu gorkog čaja, ulja i tinktura, ali ova biljka se najviše koristi u industriji alkoholnih pića.

Lincura; Foto: Gilles Cornière / AFP / Profimedia

Ova planinska lepotica je poznata po rakiji koja je fenomenalna za jačanje imuniteta, pogotovo nakon jakih terapija lekovima i zračenjem, piše N1info.hr.

Recept za čaj od žute lincure je posebno cenjen jer, osim navedenih, ova biljka ima još mnogo blagotvornih efekata koji su pravo čudo za naš organizam.

Jednu kašičicu praha žute lincure ili kašičicu grubo naseckanog korena prelijte s dva decilitra vruće vode i tek nakon tridesetak minuta poklopite i dobro procedite.

Čaj treba piti dva do tri puta dnevno, nezaslađen, najmanje sat vremena pre jela.

Ali ne zaboravite da je vrlo važno konsultovati se sa stručnjakom i starinske recepte koristiti samo uz odobrenje lekara.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram