Otkriveno zašto hamburger iz Meka ne stari

Fitnes i ishrana 16. okt 202014:22 > 14:23
hamburger iz meka
Hamburger iz Meka; Foto: Alexander Shcherbak / TASS / Profimedia

Mnoge je šokirao snimak hamburgera iz Meka starog 25 godina i naveo ih da se zapitaju: Šta to zaboga jedemo?

Korisnica TikToka Aly Sherb podelila je video u kojem je njena baka pokazala hamburger i pomfrit iz Mekdonaldsa, koje u ormaru čuva od 1996. Ipak, da nemate tu informaciju nikad ne biste rekli da ova hrana toliko stoji – nema buđi, jeste se osušila i malo „zgužvala“, ali osim toga deluje gotovo jestivo.

Nije to prvi ni jedini primer hamburgera popularnog lanca brze hrane kojem vreme kao da ne može ništa.

Logično bi bilo da hamburger posle toliko vremena, kao i svaku drugu hranu, pojede buđ, da istrune… I jasno je što se svako, nakon što vidi da se to nije desilo ni posle više decenija, zapita kakvu to hemiju jedemo. Ipak, odgovor je, ispostavilo se, bolji nego što bi se pomislilo.

Food Lab sproveo je eksperiment kako bi dokazao šta se tu zapravo dešava i ispostavilo se da hamburgeri iz Meka ne trunu iz jednostavnog razloga – u potpunosti su isušeni, odnosno u njima se ne nalazi voda potrebna za taj proces. Burgeri fast food lanaca su mali i tanki i peku se gotovo do „reš pečenog“ na izuzetno vrućim rešetkama, što doprinosi brzom gubitku vlage. Na sličan način se prave krekeri, dvopeci, sušena govedina i slična, trajna hrana.

Osim toga, hamburgeri se peku u strogim uslovima i na izuzetno visokoj temperaturi koja ubija sve bakterije, potrebne za proces truljenja.

I profesor Donald V. Šafner sa Ratgers univerziteta, koji je stručnjak za hranu, objasnio je da Mekdonalds priprema svoje hamburgere „dobro pečene“ i već tim procesom ubiju veliku većinu bakterija, a ako se nakon toga čuva u suvim uslovima, nema razloga da se uhvati buđ ili da se raspadne, piše Fox News.

„U odgovarajućim sredinama, naši burgeri, kao i većina naše hrane, mogla bi da se razgradi, ali da bi se to dogodilo, moraju da postoje određeni uslovi, a tu prvenstveno govorimo o vlazi. Isto tako, iako taj burger samo izgleda osušeno, nikako nije isti kao i na dan kada je napravljen“, rekla je nedavno En Kristensen, brend direktorka Mekdonaldsa, komentarišući sličan slučaj.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram