Otkrivamo kako pravilno da pakujete sir tako da se ne kvari

Tanjir sira
Sir se brzo kvari - ako ga ne skladištite kako treba, Foto: Tanveer Badal / ImageSource / Profimedia

Sir spakujete i stavite u frižider - i on se i dalje kvari? Sigurno da nešto radite pogrešno. Nije dovoljna samo plastična folija, a sprečavanje pojave buđi možete na vrlo jednostavan način.

Sir je namirnica koje postoji milion vrsta, a koju većina obožava da jede uz skoro sva jela, pogotovo zbog različitih ukusa i teksture. Od gaude, brija, pa sve do domaćeg mladog ili fete – vrste sve ne možemo ni nabrojati, a o raznovrsnosti ukusa i oblika i da ne pričamo, piše RealSimple.

Ipak, najveći problem kod sira je što se jako brzo kvari, a pogotovo kada ga ne skladištite na ispravan način. Zato otkrivamo nekoliko smernica za pravilno skladištenje sira: Plastična kesica pomoći će u očuvanju svežine sira, ali ona nije najbolji način za skladištenje. Najbolji način za skladištenje ove namirnice zavisi od vrste sira. Tvrde i ostarele sireve najbolje je prvo omotati papirom za pečenje, a zatim staviti u plastičnu kesicu. Plavi sir i polutvrdi sir mogu se spremiti u plastičnu kesicu, dok bi mekani sir trebalo držati u plastičnoj čliniji sa poklopcem, sveži sir treba da ostane u svom originalnom pakovanju, uz promenu vode svakih nekoliko dana.

Kakav god da bio, najbolje mesto za njega je u frižideru u fioci gde se inače drži povrće. Tamo je temperatura hladna i stabilna, bez mnogo promena, te je idealna za namirnice poput sira.

Svaki put nakon što koristite sir, iskoristite novi komad papira za pečenje i plastični omot kako biste sačuvali njegovu svežinu. Takođe, vek trajanja sira zavisi od vrste, ali glavno pravilo koje treba zapamtiti jeste – što je sir tvrđi, imaće duži vek trajanja. Za očuvanje od buđi može vam pomoći malo ulja. Jednostavno premažite sir sa malo maslinovog ili biljnog ulja, te ga spremite u plastičnu činiju s poklopcem. Ako niste fan ukusa maslinovog ulja, ili bilo kog drugog, uvek možete obrisati ulje papirnim ubrusom te sir oprati u toploj vodi i biće spreman za konzumaciju.

***

Bonus video: Pazite da ne preterate – Trovanje alkoholom

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram