Originalni recept za mantije koje su proglašene za najbolje pecivo na svetu

mantije
Mantije Foto: Tarik Kaan Muslu / Alamy / Alamy / Profimedia

Mantije su fantastičnog ukusa, a da bi se napravile, potrebno je malo više truda, ali se svakako isplati.

Gastro vodič Taste Atlas objavio je snimak koji predstavlja listu od 10 najboljih peciva sveta, a zanimljivo je da su na prvom mestu pazarske mantije. Taste Atlas navodi: “Ovo jelo po ukusu podseća na bosanski burek, ali je oblikom sasvim drugačije – oblikuje se u kuglice koje se slažu u tepsiju i peku zajedno”.

Evo i recepta za ukusne pazarske mantije.

Sastojci:

500 ml mlake vode

1 kašičica soli

850 g brašna

700 g junećeg mlevenog mesa

2 glavice crnog luka

4 pune kašike maslaca

100 ml ulja

1 kašika suvog začina

1/2 kašičice bibera

Odozgo

500 ml kiselog mleka

1 čen belog luka

Priprema:

U 750 g brašna dodajte so, promešajte malo rukom, pa dolivajte vodu i mešajte rukom. Potrebno je da se testo dobro izmesi.

Podelite na pet jednakih delova, svaka loptica ima otprilike 250 g. Napravite loptice, pa pokrijte kesom i krpom i ostavite da odstoji 30–60 minuta (nikako manje od 30).

Za to vreme sitno iseckati luk, dodati mleveno meso, suvi začin i biber, pa izmešati rukom.

Otopite maslac s uljem, na jakoj vatri. Kad provri, sklonite s vatre. Mora da provri da bi se maslac i ulje dobro sjedinili.

Kad jufke odmore, razvucite svaku na prečnik otprilike 20 cm i svaku premažite sa 2–3 kašike otopljenog maslaca i ulja.

Slažite krugove jedan na drugi dok mažete.

Stavite jedan, premažite, pa drugi – tako do petog, peti ne mažete.

Pospite odozgo brašnom i stavite preko stola neko platno, najbolje belo pamučno, pa i njega pospite s malo brašna. Možete raditi i na stolu, ali vam onda treba više brašna, manje se lepi na tkaninu, piše RadioSarajevo.ba.

Kada ste naslagali (jedan krug na drugi) i stavili na tkaninu (dok stavljate, već će početi da se razvlači), razvucite oklagijom koliko možete, a zatim i rukama do kraja stola.

Kada ste razvukli, isecite deo koji visi sa stola, zadebljanje odstranite nožem (krajeve).

Na ivicu stavite celom dužinom 1/5 nadeva i malo isprskajte maslacem i uljem.

Uvijte jedan krug oko mesa, pa isecite, tako da sad imate tanku i dugačku rolnicu.

Tako uradite do kraja s ostalim testom i mesom.

Zatim seckajte na dužinu 3–4 cm sve rolnice. Dobićete male jastučiće.

Podmažite pleh prečnika 35 cm, pa slažite u krug iseckane kvadratiće, jastučiće. Premažite ih ostatkom maslaca i ulja.

Dok motate, rerna se greje na 250 stepeni.

Kada sve poslažete i premažete, stavite da se peče dok ne porumeni.

Na kraju kad je pečeno, pomešajte kiselo mleko i iseckan beli luk i premažite preko vrelih mantija. Ostavite 10 minuta poklopljeno drugom tepsijom da odstoji, pa poslužite posle 10 minuta.

Pronađite inspiraciju za najbolje recepte na Zadovoljna.rs!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram