Mantije su fantastičnog ukusa, a da bi se napravile, potrebno je malo više truda, ali se svakako isplati.
Gastro vodič Taste Atlas objavio je snimak koji predstavlja listu od 10 najboljih peciva sveta, a zanimljivo je da su na prvom mestu pazarske mantije. Taste Atlas navodi: “Ovo jelo po ukusu podseća na bosanski burek, ali je oblikom sasvim drugačije – oblikuje se u kuglice koje se slažu u tepsiju i peku zajedno”.
Evo i recepta za ukusne pazarske mantije.
Sastojci:
500 ml mlake vode
1 kašičica soli
850 g brašna
700 g junećeg mlevenog mesa
2 glavice crnog luka
4 pune kašike maslaca
100 ml ulja
1 kašika suvog začina
1/2 kašičice bibera
Odozgo
500 ml kiselog mleka
1 čen belog luka
Priprema:
U 750 g brašna dodajte so, promešajte malo rukom, pa dolivajte vodu i mešajte rukom. Potrebno je da se testo dobro izmesi.
Podelite na pet jednakih delova, svaka loptica ima otprilike 250 g. Napravite loptice, pa pokrijte kesom i krpom i ostavite da odstoji 30–60 minuta (nikako manje od 30).
Za to vreme sitno iseckati luk, dodati mleveno meso, suvi začin i biber, pa izmešati rukom.
Otopite maslac s uljem, na jakoj vatri. Kad provri, sklonite s vatre. Mora da provri da bi se maslac i ulje dobro sjedinili.
Kad jufke odmore, razvucite svaku na prečnik otprilike 20 cm i svaku premažite sa 2–3 kašike otopljenog maslaca i ulja.
Slažite krugove jedan na drugi dok mažete.
Stavite jedan, premažite, pa drugi – tako do petog, peti ne mažete.
Pospite odozgo brašnom i stavite preko stola neko platno, najbolje belo pamučno, pa i njega pospite s malo brašna. Možete raditi i na stolu, ali vam onda treba više brašna, manje se lepi na tkaninu, piše RadioSarajevo.ba.
Kada ste naslagali (jedan krug na drugi) i stavili na tkaninu (dok stavljate, već će početi da se razvlači), razvucite oklagijom koliko možete, a zatim i rukama do kraja stola.
Kada ste razvukli, isecite deo koji visi sa stola, zadebljanje odstranite nožem (krajeve).
Na ivicu stavite celom dužinom 1/5 nadeva i malo isprskajte maslacem i uljem.
Uvijte jedan krug oko mesa, pa isecite, tako da sad imate tanku i dugačku rolnicu.
Tako uradite do kraja s ostalim testom i mesom.
Zatim seckajte na dužinu 3–4 cm sve rolnice. Dobićete male jastučiće.
Podmažite pleh prečnika 35 cm, pa slažite u krug iseckane kvadratiće, jastučiće. Premažite ih ostatkom maslaca i ulja.
Dok motate, rerna se greje na 250 stepeni.
Kada sve poslažete i premažete, stavite da se peče dok ne porumeni.
Na kraju kad je pečeno, pomešajte kiselo mleko i iseckan beli luk i premažite preko vrelih mantija. Ostavite 10 minuta poklopljeno drugom tepsijom da odstoji, pa poslužite posle 10 minuta.
Pronađite inspiraciju za najbolje recepte na Zadovoljna.rs!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: