Originalni recept za Karađorđevu šniclu po receptu kuvara Miće Stojanovića

Foto: Zoran Lončarević / Nova.rs

Savršenstvo ukusa.

Danas verovatno ne postoji restoran srpske kuhinje koji na meniju nema čuvenu Karađorđevu šniclu. Ipak, po originalni recept otišli smo pre nekoliko godina u „Mićinu domaću kujnu“, kod čoveka koji ju je izmislio.

Prvu Karađorđevu šniclu napravio je Milovan Mića Stojanović, čuveni Titov kuvar i profesor generacijama kuvara. Napravio ju je slučajno, kao alternativu „kijevskom kotletu“, a ubrzo je postala hit za sebe. I u „Mićinoj domaćoj kujni“ u Zemunu, Karađorđeva je, bez konkurencije, najtraženiji specijalitet. Vikendom se pripremi od 20 do 50 porcija dnevno. Uvek se pravi po originalnom receptu i servira baš onako kako je Mića zamislio. Njegov sin Milan nam je pripremio – korak po korak, uz nekoliko dodatnih instrukcija i malih trikova velikih majstora.

Foto: Zoran Lončarević / Nova.rs

Prvo izaberete lepo parče mesa. „Mi koristimo meso od filea. Kad je Mića prvi put napravio Karađorđevu, koristio je meso od telećeg buta. Mi koristimo svinjski file, koji je mekši, i pileći, s kojim je teško raditi, ali neki žele piletinu“, priča Milan Stojanović.

Foto: Zoran Lončarević / Nova.rs

Meso lepo izlupati, posebno stanjiti krajeve.

Samo malo posoliti, ako kajmak nije mnogo slan.

Foto: Zoran Lončarević / Nova.rs

Po sredini, celom dužinom rasporediti kajmak.

Foto: Zoran Lončarević / Nova.rs

„Bitno je da je meso jako mekano i lepo i da je kajmak zreo. Ako je kajmak mnogo mlad, pobeći će iz šnicle, a ako je mnogo star, imaće jači miris“, objašnjava Stojanović.

Urolati šniclu.

Foto: Zoran Lončarević / Nova.rs
Foto: Zoran Lončarević / Nova.rs

Uvaljati je u brašno…

Foto: Zoran Lončarević / Nova.rs

…Pa u jaja…

Foto: Zoran Lončarević / Nova.rs

…Pa u prezle.

Foto: Zoran Lončarević / Nova.rs

Ubaciti u duboko ulje.

Foto: Zoran Lončarević / Nova.rs

Pržiti 12-15 minuta.

Foto: Zoran Lončarević / Nova.rs

Servirati uz…

„Mića je zamislio da kao prilog ide krompir i boranija. Međutim, kad smo prvi put bacili 800 kila boranije, sad pitamo goste da li žele kao prilog bareno povrće ili pomfrit. Ima onih pet odsto koji se pale na zdrav život i oni traže bareno povrće“, smeje se Milan Stojanović, a verovatno će biti i onih koji će konstatovati da Karađorđeva bez problema može i bez priloga.

Foto: Zoran Lončarević / Nova.rs

U originalu, šnicla se preliva tartar sosom i služi uz kolut limuna.

„Šnicla predstavlja vojnika, tartar predstavlja lentu, a parče limuna – to je Karađorđeva zvezda“, otkriva nam Stojanović.

Foto: Zoran Lončarević / Nova.rs

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram