Opasno: Suplement cinka sve vreme uzimamo pogrešno

cink
Foto: Michael Heim / Alamy / Alamy / Profimedia

Sve češće čujemo kako je cink neizmerno važan za naš imunitet, posebno otkad je korona s nama i posebno u ove dane pred zimu. Ipak, mnogima nije jasno kako da cink unose i kroz suplemente i kroz ishranu, a pogrešna doza nikako nije dobra. Vesna Jovanović sa Hemijskog fakulteta za portal Nova.rs priča kako i koliko treba uzimati cink i treba li praviti pauze.

„Uvek se preporučuje maksimalna dnevna doza, ali podrazumeva se da ste to uneli i kroz i hranu i vodu i kroz suplemente. Zato ako uzimate cink kao suplement, treba da pazite s hranom bogatom cinkom. Ako imate naviku da jedete recimo, pistaće, kikiriki, možete da uđete u toksičnu dozu, da preterate sa unosom cinka i tada svakako nije dobro uzeti i cink kao suplement“, priča Vesna Jovanović, viši naučni saradnik sa Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Zato je dobro znati da, recimo, jedno jaje u sebi ima 1 mg cinka, komad govedine 5 mg, čedar sir 3 mg, ali ostrige, npr. imaju čak 40 mg cinka.

Takođe, Vesna Jovanović ističe da su namirnice bogate cinkom meso, mlečni proizvodi, žitarice, dok voće, orasi, masti, zaslađivači nemaju mnogo cinka.

„Ako u dužem vremenskom periodu uzimate više cinka nego što treba, teško da ćete dobiti akutnu toksičnost, ali dugoročno je moguća ona hronična.“

Preporučena dnevna doza
* deca od jedne do tri godine – 3 mg cinka dnevno
* muškarci i trudnice – 11 mg cinka dnevno
* žene – 8 mg cinka dnevno
* dojilje – 12 mg cinka dnevno

Vesna Jovanović objašnjava i treba li praviti pauzu u uzimanju suplemenata cinka.

„Problema nema ako ne prekoračimo maskimalnu dnevnu preporučenu dozu. Ako ne prelazite tu gornju granicu ni unosom siplementa ni hranom, onda možete da ga pijete koliko želite. Međutim, nije lako vagati šta sve pijemo i jedemo tokom dana. Zato treba paziti na tu dozvoljenu dozu. Ako se prekorači, onda se cink gomila u telu, tj deponuje se u organizmu.“

Tada su moguće posledice.

„Višak cinka u organizmu se retko javlja, ali zanimljivo je da ako ga, u želji da ojačamo imunitet zbog korone, unosimo više – napravimo i više štete. Naime, cink u preteranim količinama može da stvori kontraefekat i naruši imunitet“, kaže Vesna Jovanović.

Prethodno je za naš portal doktorka Ivana Đurić govorila koliko je cink bitan nutrijent koji deluje kao snažan antioksidant, podstiče normalan rast i razvoj i pomaže jačanju imuniteta. Premala, preterana konzumacija cinka može biti opasna.

„Ovaj mineral nalazi se u svakoj ljudskoj ćeliji, jača imunitet i poboljšava zdravlje očiju, ali i reguliše metabolizam. Međutim, ako preterate s unosom cinka, očekuje vas čitav niz problema. Neki od njih su probavni problemi, vrtoglavica, glavobolje, umor, pojačano znojenje i halucinacije“, ističe doktorka i kaže da je optimalna doza cinka 15 mg, a maksimalni unos ne bi trebalo da prelazi 40 mg dnevno.

Ona kaže i da je najbolje vreme za uzimanje cinka kao suplementa sat vremena pre obroka ili dva sata nakon obroka.

A treba li se plašiti trovanja metalima? Doktorka Ivana Đurić je svojevremeno za naš portal baš povodom ove teme rekla da da.

“Unos prevelike količine cinka može uticati na lošiju apsorpciju drugih nutrijenata kao što je bakar. Posledično, nedostatak bakra u telu može dovesti do anemije. Takođe, predoziranje cinkom može izazvati trovanje teškim metalima, a simptomi su mučnina i povraćanje, metalni ukus u ustima, nizak pritisak, kratak dah”, ističe dr Ivana Đurić.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram