Obrnuta daska – jedna jedina vežba koja je zakon za topljenje salceta i zateže celo telo

Foto: Shutterstock

Probajte, rezultati će vas oduševiti.

Ovo je jedna od najefikasnijih vežbi s kojom nećete dugo čekati na rezultat. Pričamo o obrnutom planku, vežbi koja nije toliko popularna kao običan plank, ali podjednako je efikasna i korisna za celo telo.

Ako ste čuli za plank, onda znate da je suština ove vežbe ostanak u pozi izdržaja tokom koje svi mišići ostaju zategnuti.

Obrnuti plank

Ova vežba je nešto drugačija, jer osim izdržaja traži i lagano spuštanje prema podu. Sve u svemu, vežba je vrlo jednostavna, a verujemo da će nakon prvih nekoliko dana postati jednostavnija i za rad.

Kako se izvodi vežba:

Obrnuti plank (daska) izvodi se ovako

Sedite i naslonite se na dlanove, zatim zategnite trbušni zid i guzu, te odignite kukove od zemlje. Na taj način formirajte ravnu liniju skroz od ramena do peta, te u toj pozi izdržite 30 sekundi.

Ako niste u formi, počnite s izdržajima od 15-ak sekundi, onda guzu lagano spuštajte prema podu da bi telo zatim opet postavili u položaj za izdržaj. Svaki dan ponovite tri do pet izdržaja, prvo po 15-ak sekundi, a kako budete sticali formu, produžite vreme trajanja izdržaja na 30-45-60 sekundi. Koliko možete.

Foto: Shutterstock

Efekat:

Već nakon nekoliko dana, osetićete prve promene na području celog trbušnog zida – svih trbušnih mišića, ramena, guze, i zadnjeg dela nogu.

Zategnuta zadnjica i butine. U poređenju sa običnim plankom, obrnuti plank više opterećuje glutealne mišiće.

Poboljšanje metabolizma. Dok se nalazite u ovoj pozi, kalorije se troše više nego kod izvođenja dinamičkih vežbi. Primećeno je da, kod većine ljudi, koji praktikuju ovu vežbu, praktički nema problema sa metabolizmom.

Ravna kičma. Obrnuti plank garantuje poboljšanje držanja tela, jer prilikom izvođenja, koristimo mišiće koji pomažu ravnom držanju kičme. Ovo je posebno važno za one koje rade u kancelariji.

Oslobađanje od bolova i grčeva u leđima. Ako radite barem 3-4 puta nedeljno obrnuti plank, oslobodićete se bolova u leđima. Ova vežba efikasno upošljava sve validne mišiće.

Ravan i zategnut stomak. I ne samo to. Prilikom izvođenja vežbe važno je ne spuštati karlicu, ne zabacivati glavu, leđa moraju biti maksimalno ravna. Obrnuti plank, ne samo da jača mišiće ruku, stomaka i nogu, već i isteže mišiće u delu ramenog pojasa, piše Uspešna žena.com.

BONUS VIDEO:

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram