Nutricionistkinja iz Japana: Namirnice koje nikad ne konzumiram jer skraćuju životni vek

A mnogi na našim prostorma ih koriste svakodnevno.

Prema mnogim istraživanjima, Japan se ističe kao domovina najdugovečnijih ljudi na svetu. Nutricionistkinja Mičiko Tomioka, koja dolazi upravo iz ove zemlje, otkrila je koje namirnice nikada ne jede jer, kako objašnjava, dokazano skraćuju životni vek.

”Određene namirnice dokazano skraćuju život i negativno deluju na naše zdravlje, pa ih s razlogom izbegavam, a isto savetujem i drugim ljudima. To su uglavnom vrlo popularne namirnice koje konzumira većina ljudi, a ne bi trebalo ili bi njihov unos trebalo da smanje na najmanju moguću meru”, kaže nutricionistkinja, a prenosi N1info.hr.

Kao jednu od najnezdravijih namirnica ističe prerađeno meso poput hamburgera ili kobasica. Kako navodi, prerađeno meso gotovo je nemoguće izbeći, a osim što sadrži velike količine soli, ima i mnogo zasićenih masti koje mogu povećati rizik od određenih vrsta raka, poput raka debelog creva ili dojke, prenosi Index fit.

Tomioka nikada ne pije slatka gazirana pića.

”Redovno pijenje slatkih gaziranih pića (jedna do dve limenke dnevno ili više) može dovesti do većeg rizika od razvoja dijabetesa tip 2. Slična su i gazirana pića s veštačkim zaslađivačima koja vam mogu otežati koncentraciju, pa čak i izazvati migrene”, upozorava.

Kao jednu od nezdravih opcija, pogotovo za doručak, ističe i kupovne žitarice.

”Kada smo u žurbi i nemamo vremena da jedemo ujutru, primamljivo je odabrati žitarice. Ali nikada ne jedem one s dodatim šećerima ili sastojcima koje ne poznajem. Naime, previše šećera može dovesti do problema s krvnim pritiskom, gojenja i pojačane upale u organizmu, te nas izložiti riziku od dijabetesa”, objašnjava.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram