Nevenina transformacija ostavlja bez teksta – u dve slike

Fitnes i ishrana 08. mar 202110:57 > 10. mar 2021 00:08
Foto:Instagram/nevena_komazec

Fitnes instruktorka i blogerka Nevena Komazec fotografijama svoje neverovatne transformacije mnoge šokira na Instagramu, pokazujući, kako sama kaže, telo koje je dobila i telo koje je zaslužila.

Nevena je svojevremeno objasnila šta se krije iza obe fotografije, a njenu objavu sa Instagrama prenosimo u celosti.

„Slika levo: telo koje sam dobila. Slika desno: telo koje sam zaslužila.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by n e v e n a k o m a z e c (@nevena_komazec) on Mar 6, 2020 at 7:34am PST

Zašto sam ovako započela ovaj post? Zato što želim da vidite od čega sam krenula. Želim da vidite kako sam izgledala pre nego što sam počela da treniram i pre nego što sam imala osnovno znanje o ishrani. Ja sam prirodna mršavica koja teško dobija kg. Bilo kakve kg, a pogotovo mišićnu masu.

Rešila sam da počnem da treniram i hranim se kvalitetnije kako bih nabacila par kg, i za par meseci, evo ga rezultat – druga slika… Malo sutra!!!

A sad prava priča:

Kao što sam rekla, ja sam prirodna mršavica (prirodno mršava – nisam se trudila da to budem, niti sam držala dijetu). Meni se taj izgled sviđao sve do jednog momenta, kada sam poželela da nabacim par kg.

Počela sam da jedem više, ali sam krenula i na aerobik i nije baš išlo.. U jednom momentu sam se obratila i lekaru i nutricionisti koji su mi rekli da jedem šta stignem (čak su mi preporučili i doboš tortu posle svakog ručka). Naravno, ja sam poslušala i posle nekog vremena sam dobila samo masti. Dakle, postala sam skinny fat.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by n e v e n a k o m a z e c (@nevena_komazec) on May 18, 2020 at 11:42am PDT

Onda sam shvatila da moram da krenem u teretanu, a trener sa kojim sam radila mi je dao i plan ishrane. Posle par meseci ja sam se potpuno istopila, ali opet nisam bila zadovoljna. Bila sam čak i mršavija nego pre, tj. izgledala sam izmučeno (ili kako bi tetke rekle “propala”). Mišićna masa nije stigla da se izgradi, a mene su svi u čudu gledali šta ću ja na treningu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by n e v e n a k o m a z e c (@nevena_komazec) on Jun 23, 2020 at 11:24am PDT

I tako sam ja obrnula krug i počela ispočetka da radim na ovome što vidite na drugoj slici. Počela sam da jedem u suficitu, ali kvalitetno i da treniram za svoje ciljeve (izgradnja mišićne mase i performanse). Znala sam šta radim, upoznala sam svoje telo i počela sam mnogo više da uživam u samom procesu.

Pročitaj i:

Želim da vas podsetim da progres nije uvek linearan, da će postojati momenti u kojima želite da odustanete, kad ne znate šta radite, kada vam treba pomoć, kada niste sigurni vredi li… e pa ja ću vam reći – vredi! Jer možda ne možete da birate telo koje ste dobili, ali treba da ga volite toliko da želite da mu pružite sve što možete i napravite najbolje od onoga što imate!“

Nevena je objasnila i kako je metodom rekompozicija došla do ove transformacije.

„Da li mogu istovremeno da gradim mišiće i gubim salo? Ogovor je da, i zove se rekompozicija tela ili recomp. Kako se radi? Držiš kalorije oko održavanja, kidaš trening snage (kardio po potrebi). Za koga je idealno? Ako si početnik, ako dugo nisi trenirao/la, ako redovno vežbaš ali ipak ne kidaš trening (ima prostora da se “uozbiljiš”), ako ishrana nije skockana a treniraš redovno (takođe i ostali faktori – stres, san, itd).

Ako ne žuriš sa transformacijom, jer traje duže, ako treba da izgubiš ili dobiješ dosta kg, pametnije bi možda bilo ići sa suficitom ili deficitom. Ako si blizu neke svoje idealne težine, ali ti se ne sviđa forma, a ispunjavaš navedene uslove – možeš da probaš recomp. Mišići se sporije grade nego što se gubi salo, tako da imaj u vidu i to“, ističe Nevena Komazec.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram