Zovu ga i nebeski kolač, ali nama se više sviđa ovaj iz naslova. Filozofski.
Nemački kolač Himmel und Hölle ili u prevodu raj i pakao je fenomenalna voćna poslastica.
Ukoliko se pitate zašto ovaj kolač ima takav naziva – s prvim zalogajem shvatićete značenje njegovog imena.
U isto vreme je kiseo i sladak, sočan i kompakatan – a dolazi iz nemačke slatke kuhinje i odmah vas navodi da se zapitate nad smislom života.
Sastojci
Za biskvit koru
120 g maslaca
4 žumanceta + 3 kašike vode
150 g brašna +kašičica praška za pecivo
150 g šećera
nekoliko zrna soli soli
Za beze
4 belanceta
150 g šećera
1 kašičica limunovog soka
1 mala kašičica gustina
Za fil od maline
500 ml đusa
500 g malina (po želji višnje)
1 puding od vanile
2 kašike šećera
Za krem od pavlake
500 ml slatke pavlake
1 vanilin šećer
2 kašike kremfiksa
2 kašike šećera
Priprema
Maslac i šećer kremasto umutite, dodajte žumanca, so, vodu i na kraju prašak za pecivo koji ste prosejali s brašnom.
Belanca umutite sa šećerom, limunom i jednom kašičicom gustina.
Ove dve smese podelite na dva dela i pripremite dve tepsije iste veličine, obložene pek-papirom.
Stavite prvo žutu smesu, preko žute stavite beze smesu i pecite na 180 stepeni, u rerni koju ste ugrejali pre otprilike 25 minuta. Koru odmah izrežite na kvadratiće, posle ćete ih slagati preko krema.
Ispecite i drugu koru, samo je nemojte seći, neka ostane cela.
Kada ispečete kore, skuvajte krem s malinama. Maline možete zameniti jagodama ili nekim drugim šumskim voćem.
Stavite na vatru 400 ml đusa, a u ostatak umešajte puding i šećer. Kada đus proključa, dodajte maline, pustite da i maline prokuvaju (ne previše samo minut, neka ostane pokoja malina u komadu), zatim povežite pudingom i još vruće prelijte po donjoj kori. Kada se ohladi prvi sloj, premažite ga slatkom pavlakom koju ste umutili sa šećerom i kremfiksom.
Složite preko pavlake gornju koru koju ste podelili na kvadrate. I to je to.
Uživajte!
BONUS VIDEO:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: