Jela koja divno zagreju: 7 recepata za svaki dan ove nedelje koji su idealni za zimu

Gulaš Spezzatino Foto:Shutterstock

Kad temperatura napolju padne, u potrazi smo za ukusnim i zasitnim jelima koja će utopliti organizam i dati mu dovoljno energije za svakodnevne obaveze.

Na jelovniku za sedam dana ove nedelje su ukusna karbonara, posna pastirska pita, aromatična azijska piletina, zapečena palenta s povrćem, leblebije u paradajz sosu, dalmatinske fritule, italijanski gulaš.

Ponedeljak 16. decembar – Karbonara

Karbonara Foto: Foto: Monty Rakusen / ImageSource / Profimedia

Pasta alla carbonara tradicionalno je italijansko jelo koje se priprema od svega nekoliko sastojaka – testenine, jaja, slaninice i tvrdog sira pekorina.

Karbonara ima dosta varijacija i zato svako može da nađe svoj omiljeni miks sastojaka.

Utorak 17. decembar – Azijska piletina s brokolijem

Azijska piletina s brokolijem Foto: Shutterstock

Ukoliko se trudite da jedete uravnoteženo, velika je šansa da ćete upasti u zamku monotonije. Međutim, to što je neki obrok zdrav, ne znači da mora da bude bezukusan. Najbolji dokaz za to je ova azijska piletina s brokolijem iz tiganja.

Sreda 18. decembar – Zapečena palenta s povrćem

Zapečena palenta s povrćem Foto: Olha Afanasieva / Alamy / Alamy / Profimedia

Sastojci

1 l pileće supe (ili kocka + voda)

2 šolje instant palente

80 g maslaca, isečenog na manje komade

150 g mladog kozjeg sira ili fete, izmrvljenog

250 g paprike, isečene na trake

3 tikvice, isečene na kolutiće

2 kašike maslinovog ulja

200 g čeri paradajza, prepolovljenog

3 čena belog luka, sitno iseckanog

½ šake svežeg origana

2 kašike balzamiko sirćeta

Priprema:

Namastite pleh veličine 20 x 30 centimetara ili okrugli kalup prečnika 24 do 26 centimetara. Obložite papirom za pečenje i ostavite oko dva centimetra viška papira sa svih strana.

Stavite supu u veliki lonac na jaku vatru. Kad provri, dodajte palentu uz stalno mešanje. Smanjite vatru i kuvajte uz mešanje šest do sedam minuta ili dok se palenta ne zgusne. Sklonite s vatre. Umešajte maslac. Posolite i pobiberite.

Polovinu palente prelijte u pripremljenu posudu za pečenje. Pospite polovinom sira. Preko sira nalijte preostalu palentu i pospite preostalim sirom.

Stavite u frižider na četiri sata ili dok se ne stegne.

Zagrejte rernu na 200 stepeni.

Papriku i tikvice rasporedite u namašćeni pleh za pečenje. Posolite i pobiberite. Pecite 20 minuta u rerni. Izvadite i dodajte paradajz, beli luk i origano. Poprskajte maslinovim uljem i pecite još 10 minuta ili dok paradajz ne omekša, piše Pun kufer.

Izvadite palentu iz frižidera i lagano poprskajte uljem. Pecite je 12 do 15 minuta ili dok ne postane hrskava i zlatna. Premestite na dasku ili tanjir za služenje.

Pečeno povrće i origano rasporedite po palenti, pokapajte sirćetom, isecite i poslužite.

Četvrtak 19. decembar – Posna pastirska pita

Posna pastirska pita Foto: Elena Veselova / Alamy / Alamy / Profimedia

U jednoj epizodi Praktične žene gošća voditeljke Nataše Pavlović bila je gastro-blogerka Aleksandra iz Banjaluke. Ona je predstavila posnu verziju čuvene pastirske pite koja se pravi sa patlidžanom i zaista je treba probati.

Petak 20. decembar – Leblebije u paradajz sosu

Leblebije u paradajz sosu Foto: Shutterstock

Leblebije su odličan izvor belančevina biljnog porekla, one su bogate i vlaknima koja snižavaju loš holesterol u krvi, ali i poboljšavaju probavu.

Predlažemo vam recept za kuvane leblebije u začinjenom sosu od paradajza koji je najbolje poslužiti s kriškom domaćeg hleba.

Subota 21. decembar – Brze fritule na dalmatinski način

Fritule, uštipci
Fritule Foto: Shutterstock

Fritule su popularna dalmatinska poslastica koja je slična našim uštipcima. Jedu se kao desert ili grickalica, a naročito se vezuju za praznike, Božić i Novu godinu.

Nedelja 22. decembar – Italijanski gulaš spezzatino

Gulaš Spezzatino Foto:Shutterstock

Spezzatino je popularno italijansko jelo nalik na gulaš, koje se sastoji od „jeftinih“ komada mesa – najčešće žilave govedine, jagnjetine, ovčetine ili svinjetine.

Meso se seče na manje kocke, posipa brašnom, dinsta na masnoći s lukom i raznim povrćem, a onda kuva na niskoj temperaturi oko tri sata, dok meso ne omekša.

Ime je dobio po italijanskoj reči spezzattere, koja znači ‘narezan na male komade’. Nekada se posluživao čak i na tradicionalnim venčanjima između predjela na bazi testenine i glavnog jela.

Pronađite inspiraciju za najbolje recepte na Zadovoljna.rs!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram