
Kad temperatura napolju padne, u potrazi smo za ukusnim i zasitnim jelima koja će utopliti organizam i dati mu dovoljno energije za svakodnevne obaveze.
Na jelovniku za sedam dana ove nedelje su ukusna karbonara, posna pastirska pita, aromatična azijska piletina, zapečena palenta s povrćem, leblebije u paradajz sosu, dalmatinske fritule, italijanski gulaš.
Ponedeljak 16. decembar – Karbonara

Pasta alla carbonara tradicionalno je italijansko jelo koje se priprema od svega nekoliko sastojaka – testenine, jaja, slaninice i tvrdog sira pekorina.
Karbonara ima dosta varijacija i zato svako može da nađe svoj omiljeni miks sastojaka.
Utorak 17. decembar – Azijska piletina s brokolijem

Ukoliko se trudite da jedete uravnoteženo, velika je šansa da ćete upasti u zamku monotonije. Međutim, to što je neki obrok zdrav, ne znači da mora da bude bezukusan. Najbolji dokaz za to je ova azijska piletina s brokolijem iz tiganja.
Sreda 18. decembar – Zapečena palenta s povrćem

Sastojci
1 l pileće supe (ili kocka + voda)
2 šolje instant palente
80 g maslaca, isečenog na manje komade
150 g mladog kozjeg sira ili fete, izmrvljenog
250 g paprike, isečene na trake
3 tikvice, isečene na kolutiće
2 kašike maslinovog ulja
200 g čeri paradajza, prepolovljenog
3 čena belog luka, sitno iseckanog
½ šake svežeg origana
2 kašike balzamiko sirćeta
Priprema:
Namastite pleh veličine 20 x 30 centimetara ili okrugli kalup prečnika 24 do 26 centimetara. Obložite papirom za pečenje i ostavite oko dva centimetra viška papira sa svih strana.
Stavite supu u veliki lonac na jaku vatru. Kad provri, dodajte palentu uz stalno mešanje. Smanjite vatru i kuvajte uz mešanje šest do sedam minuta ili dok se palenta ne zgusne. Sklonite s vatre. Umešajte maslac. Posolite i pobiberite.
Polovinu palente prelijte u pripremljenu posudu za pečenje. Pospite polovinom sira. Preko sira nalijte preostalu palentu i pospite preostalim sirom.
Stavite u frižider na četiri sata ili dok se ne stegne.
Zagrejte rernu na 200 stepeni.
Papriku i tikvice rasporedite u namašćeni pleh za pečenje. Posolite i pobiberite. Pecite 20 minuta u rerni. Izvadite i dodajte paradajz, beli luk i origano. Poprskajte maslinovim uljem i pecite još 10 minuta ili dok paradajz ne omekša, piše Pun kufer.
Izvadite palentu iz frižidera i lagano poprskajte uljem. Pecite je 12 do 15 minuta ili dok ne postane hrskava i zlatna. Premestite na dasku ili tanjir za služenje.
Pečeno povrće i origano rasporedite po palenti, pokapajte sirćetom, isecite i poslužite.
Četvrtak 19. decembar – Posna pastirska pita

U jednoj epizodi Praktične žene gošća voditeljke Nataše Pavlović bila je gastro-blogerka Aleksandra iz Banjaluke. Ona je predstavila posnu verziju čuvene pastirske pite koja se pravi sa patlidžanom i zaista je treba probati.
Petak 20. decembar – Leblebije u paradajz sosu

Leblebije su odličan izvor belančevina biljnog porekla, one su bogate i vlaknima koja snižavaju loš holesterol u krvi, ali i poboljšavaju probavu.
Predlažemo vam recept za kuvane leblebije u začinjenom sosu od paradajza koji je najbolje poslužiti s kriškom domaćeg hleba.
Subota 21. decembar – Brze fritule na dalmatinski način

Fritule su popularna dalmatinska poslastica koja je slična našim uštipcima. Jedu se kao desert ili grickalica, a naročito se vezuju za praznike, Božić i Novu godinu.
Nedelja 22. decembar – Italijanski gulaš spezzatino

Spezzatino je popularno italijansko jelo nalik na gulaš, koje se sastoji od „jeftinih“ komada mesa – najčešće žilave govedine, jagnjetine, ovčetine ili svinjetine.
Meso se seče na manje kocke, posipa brašnom, dinsta na masnoći s lukom i raznim povrćem, a onda kuva na niskoj temperaturi oko tri sata, dok meso ne omekša.
Ime je dobio po italijanskoj reči spezzattere, koja znači ‘narezan na male komade’. Nekada se posluživao čak i na tradicionalnim venčanjima između predjela na bazi testenine i glavnog jela.
Pronađite inspiraciju za najbolje recepte na Zadovoljna.rs!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: