Neće vas obradovati kad vidite šta zapravo jedete u surimiju

Foto: Panthermedia / Profimedia

Surimi, koji zovu i imitacija morskih plodova, pravi se od ribe, a ukusom podseća na škampe, rakove, školjke, jastoga. Lako se sprema, a od njega se priprema suši, a i salate sa morskim plodova. Međutim, ima visok procenat sastojaka koji mogu biti opasni.

Surimi je namirnica od ribe koja dolazi u raznim oblicima i teksturama – a zapravo se dobija kada se riba sa pojedinim dodacima samelje i ocedi. Potom to mleveno meso treba pomešati sa šećerom, solju, drugim začinima po želji, i formira u oblik po želji.

Ova namirnica se već vekovima pravi u Jugositočnoj Aziji, iako se tačno poreklo i ovog proizvoda ne zna. U Kini od surimija prave riblje kuglice, stavljaju ga u supu, a prave i riblje kobasice ili ga suše.

U Japanu je šezdesetih godina prošlog veka procvetala industrijska proizvodnja, a danas se širom sveta za proizvodnju surimija ili proizvoda na bazi surimija koristi dva do tri miliona tona ribe.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Antipasto ispirato ai colori di Halloween ???

Објава коју дели kyara (@kyara1977) дана

Zdravstvene prednosti surimija

Surimi ima malo masti i kalorija, što ga čini savršenim dodatkom ishrani ako neko pokušava da smrša. Porcija od oko 100 grama ima 81 kaloriju, manje od gram masti i 17 miligrama holesterola.

Surimi nudi zdravu količinu fosfora – koji se može naći u svim delovima tela, posebno u kostima i zubima. Fosfor ima vitalnu ulogu u održavanju zdravlja zuba i kostiju, kao i pravilnom funkcionisanju mišića i bubrega. Održava otkucaje srca stabilnim i utiče na zdravu funkciju živaca.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Petite douceur du soir #cuisine #surimi

Објава коју дели noella hermans (@ndkn_familly_belgium) дана

Treba biti oprezan

Oni koji su osetljivi na gluten ili boluju od celijakije ne bi trebalo da je konzumiraju jer ima skrob i izaziva negativne efekte.

Ima visok sadržaj aditiva pa se i zbog toga ne preporučuje česta konzumacija. Trudnice treba da se konsultuju sa lekarom pre konzumacije.

Sadrži visok sadržaj natrijuma koji povećava šanse za moždani udar, bolesti bubrega i visok krvni pritisak.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram