Ne započinjite dan ovom namirnicom, bićete do večeri umorni

Foto: Elizaveta Galitckaia / Alamy / Alamy / Profimedia
Foto: Elizaveta Galitckaia / Alamy / Alamy / Profimedia

Nutricionisti upozoravaju kako da ne počinjete dan.

Zdrava hrana je potrebna kako bismo telo napunili energijom, a svako jutro želimo da budemo poletni za nove radne pobede.

Upravo zbog toga je važno promeniti loše navike u ishrani. Mnogi vole da jedu instant žitarice, peciva, pa čak i meso za doručak, ali nutricionisti upozoravaju da prosti ugljeni hidrati i teška proteinska hrana dovode do umora.

„Rezultat je da čovek dolazi na posao već umoran, a pred njim je osam sati rada. Prženo meso je bogato proteinima, ali takva hrana nije pogodna za doručak. Činjenica je da se dugo probavlja zbog čega se telo umara“, objasnila je nutricionistkinja Anđelika Duval, a prenosi Story.hr.

„Nije mali broj onih koji dan započinju kašom, što je dobro ako ne govorimo o instant varijantama. One su prepune prostih ugljenih hidrata koji teraju pankreas da aktivno radi i proizvodi insulin. Zbog toga što nivo šećera u krvi prvo naglo skoči, a zatim brzo padne, osećamo umor“, objasnila je Duval.

Naglasila je da treba jesti žitarice koje se kuvaju, a ne one koje se samo preliju kipućom vodom.

„U takvim žitaricama ugljeni hidrati su složeni, ne izazivaju skakanje nivoa šećera. Sama žitarica se dugo vari, a osećaj sitosti do ručka će sigurno ostati“, objasnila je nutricionistkinja.

Istakla je i da peciva nisu prikladna za doručak.

„Nemojte nasedati na reklame u kojima ljudi počinju jutro kroasanom i šoljom kafe. Razlog je isti – brzi ugljeni hidrati“, rekla je Duval.

BONUS VIDEO: Keto – savršena dijeta za Srbe

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram