Naučnik sa Harvarda otkrio šta je najlošiji doručak za decu – u Srbiji se smatra jednim od najzdravijih

Foto: Shutterstock

Istraživanja doktora sa Harvarda pokazuju da ovsena kaša nije najbolji izbor za doručak. Ona može imati manje proteina u poređenju sa drugim osnovnim namirnicama, a isto tako može biti teška za probavni sistem kod dece.

Doručak, prvi obrok dana, igra ključnu ulogu u održavanju optimalnog zdravlja kako kod dece tako i kod odraslih. Smatra se da je doručak najvažniji obrok jer obezbeđuje organizmu potrebnu energiju za početak dana. Osim toga, pravilan izbor namirnica za doručak može imati dugoročne efekte na fizičko i mentalno zdravlje. Različite studije su istakle važnost doručka u kontroli nivoa šećera u krvi, hormonskoj ravnoteži i efikasnom radu metabolizma.

Sve više naučnika i doktora ukazuje na kontraefekte jednog od najpopularnijih obroka za doručak – ovsene kaše.

View this post on Instagram

A post shared by Kate Waite (@redapple.life)

Među raznim opcijama za doručak, ovsene kaše izdvajaju se kao izuzetno nutritivan izbor – obiluju vlaknima, biljnim proteinima i niskim sadržajem masti. Posebno one od celog zrna, minimalno su obrađene i ne sadrže pšenicu, čime se smanjuje rizik od dijetetskih reakcija. Međutim, važno je razumeti i potencijalne štetne efekte ovog obroka, posebno kada je reč o ishrani najmlađih.

U intervjuu za indianekpress.com, dr Priianka Jaisval, suosnivačica i glavna dijetetičarka u Diet2Nourish, izražava zabrinutost zbog negativnih efekata ovsenih pahuljica u ishrani dece, nazivajući to „marketinškim trikom“. Upozorava da ovsena kaša može imati manje proteina u poređenju sa drugim osnovnim namirnicama, a isto tako može biti teška za probavni sistem kod dece, što može uticati na pravilan rast i povećan osećaj gladi.

Foto: Shutterstock

U kontekstu doručka, posebna pažnja treba se posvetiti glikemijskom indeksu (GI) namirnica.

Dr Dejvid Ludvig, profesor na Harvardu, ističe važnost odabira namirnica sa niskim GI kako bi se kontrolisao nivo šećera u krvi, hormoni i metabolizam. Studije su pokazale da doručak sa visokim GI može izazvati hormonalne i metaboličke promene koje dovode do prejedanja. Ovo je dokazala studija od 12 tinejdžera sa prekomernom težinom, u kojoj su dečaci koji su jeli ovsenu kašu bili mnogo brže gladni u odnosu na one koji su imali omlet za doručak.

Ovas, posebno u obliku instant ovsenih kaša, može imati visok GI, što može dovesti do naglog skoka šećera u krvi, praćenog padom, što dovodi do gladi i unosa više kalorija. Preporučuje se odabir neprerađenih namirnica sa niskim GI, poput integralnih žitarica, povrća, voća i proteina, kako bi se podržao stabilan nivo energije i optimalan rad organizma.

Sa ovim se slaže i doktor Džek Volfson, kardiolog i osnivač Natural Heart Doctor organizacije. Prema njegovim rečima, ovsena kaša sadrži antinutrijente i nudi malu nutritivnu vrednost u poređenju sa jajima.

„Ne možete uzgajati piletinu na ovsenim pahuljicama. Ne možete odgajati zdravog čoveka na ovsenim pahuljicama. Uverite se da jedete jaja pre nego ovsene kaše“, rekao je on u TikTok video snimku.

S druge strane, doktor Idž je predstavio studiju koja je uključivala 29 ljudi sa dijabetesom tipa dva i nije pokazala značajnu razliku u težini, masti, krvnom pritisku ili nivoima lipida kada su učesnici prešli sa ovsene kaše na jaja za doručak, i obrnuto. Jedan inflamatorni marker, TNF alfa, bio je niži kod osoba koje su konzumirale jaja, ali nije izvršeno osnovno merenje za TNF alfa. Dakle, oba izbora za doručak mogu biti antiinflamatorna, iako u različitom stepenu.

Na kraju, doktor Jan Dipasupil, takođe ističe nutritivnu vrednost ovsene kaše, ali i razliku u glikemijskom indeksu zasnovanu na vrsti ovsene kaše. On zaključuje da su sitne ovsene pahuljice najzdraviji oblik ovsene kaše, dok instant kaše treba izbegavati.

U suštini, pravilan doručak igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja, a odabir hrane sa niskim GI može doprineti dugoročnom blagostanju tela i uma.

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram