Namirnice koje vaš ten čiste od prljave okoline

Foto: PPS / Zuma Press / Profimedia

Povezanost vaše ishrane i tena je odavno poznata. Iako su tela različita i stoga jedinstveno reaguju na hranu i razne 'okidače', postoji sve veći konsenzus među stručnjacima za negu kože da će poboljšanje zdravlja creva apsolutno imati povoljan učinak na vašu kožu.

Osim toga, bogaćenje organizma hranom koja blagotvorno deluje na kožu daće vašim ćelijama hranjive tvari koje su im potrebne za napredovanje.

Ta je povezanost toliko važna, napominje dermatološka medicinska sestra i poznata estetičarka Natali Aguilar, koja podstiče svoje klijente na grickanje određenih namirnica koje su odlične za kožu, piše Klix.ba.

„Uvek tražim od svojih klijenata da pojedu nekoliko grickalica dnevno, po mogućnosti da to bude bobičasto voće“, ističe.

Kada je reč o posvetljivanju kože, ističe da bobičasto voće sadrži antioksidanse koji mogu zaštititi kožu od sunca, kao i vitamin C koji pomaže posvetljivanju vaše kože.

Ako koristite ovo doba godine da ponovno procenite svoje ciljeve u ishrani, ovo može biti koristan podsetnik koji će vam dati mladenački sjaj u tom procesu.

Evo nekoliko dodatnih ideja:

Fermentisana hrana, kao što su kimchi i kombucha, može pomoći poboljšati vašu crevnu mikrofloru. Uspešna mikroflora znači bolje zdravlje kožne barijere.

Zeleni čaj je pun antioksidansa. Istraživanja pokazuju da ojačava vašu kožu protiv agresora iz okoline, ujedno primarnih uzroka bora.

Krastavac u svom sastavu sadrži 95 posto vode pa ako vam se teško podsetiti da pijete vodu tokom dana, pokušajte grickati malo krastavca.

Foto: Shutterstock

Svi možemo imati koristi od konzumiranja zdravih masti, a jedenje onih iz avokada daje vam druge prednosti, poput više od 14 minerala, proteina, topljivih vlakana, fitosterola, polifenola, karotenoida i omega-3.

Semenke nara i ekstrakti semenki nara vrlo su korisni protiv nametnika iz okoline. Na primer, jedno ispitivanje je pokazalo da ekstrakt nara povećava otpornost kože na UVB zrake.

***

Bonus video: Aerozagađenje i kako se zaštititi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram