Namirnica koju obožavamo zapravo je puna – otrova

tunjevina
Foto: Angelika Mostova / Alamy / Alamy / Profimedia

Koliko zapravo smemo da je jedemo?

Što u brzini, što iz neznanja, često jedemo ono za šta i nismo sigurni da li je dobro po naš organizam. Gledamo neretko da obrok što pre spremimo, ali pitanje je kakve to posledice može da ima po telo.

Jedna od namirnica koja se lako i brzo kombinuje u mnogim jelima i koju mnogi obožavaju da jedu jeste – tunjevina.

Tunjevina je zaista pobednik kada su u pitanju kombinacije. Odlična je u salati, namazu, sosu, ali i kada se jede samostalno. Bilo bi lako jesti tunjevinu svaki dan, a da vam ne dosadi, ali da li je bezbedno?

Ako ste čuli upozorenja o živi i ribi, možda se pitate da li da usporite s tunom.

„Dobijam mnogo pitanja u vezi sa ovim u svojoj medicinskoj toksikološkoj praksi“, kaže medicinski toksikolog dr Keli Džonson-Arbor.

Dodavanje ribe vašoj ishrani daje veliki nutritivni efekat. Dr Džonson-Arbor navodi poboljšano zdravlje srca i smanjeni rizik od karcinoma kao samo neke od zdravstvenih prednosti konzumiranja ribe.

„Mnoge vrste ribe, uključujući tunjevinu, predstavljaju zdrav izbor hrane i pružaju mnoge korisne hranljive materije, uključujući omega-3 masne kiseline, holin, gvožđe i proteine“, kaže ona i dodaje da su ovi hranljivi sastojci neophodni za razvoj mozga i da takođe podržavaju opšte zdravlje.

Ona, međutim, ističe da riba može da sadrži i živu, koja je toksična za ljude, prenosi N1info.rs.

„Riba može postati kontaminirana živom prirodno kroz životnu sredinu ili kroz industrijske procese“, objašnjava dr Džonson-Arbor.

Ona objašnjava da, kada živa uđe u vodene tokove, ribe je konzumiraju i tako se bioakumulira u lancu ishrane. Veće ribe, uključujući tunu, sabljarku i ajkule, verovatnije će sadržati veći nivo žive od manjih riba.

Možda mislite na živu kao na srebrne perle u staromodnom staklenom termometru, ali dr Džonson-Arbor kaže da je živa u ribi drugačija.

„Živa koja se nalazi u ribi je tipično metil živa, organski oblik žive“, primećuje ona.

Metil živa je moćan neurotoksin koji može izazvati oštećenje mozga u razvoju kod fetusa, novorođenčadi i dece.

Zbog toga, smatra ona, žene koje su trudne ili pokušavaju da zatrudne, one koje doje, bebe i deca treba da ograniče konzumiranje ribe koja može da sadrži živu, uključujući i tunjevinu.

Dr Džonson-Arbor ima dobre vesti za osobe koje su ljubitelji tunjevine i koji nisu trudni ili doje.

„Odrasli koji konzumiraju tunjevinu ili drugu vrstu ribe sa visokim sadržajem žive, malo je verovatno da će razviti simptome trovanja živom. Takođe je malo verovatno da će povremena konzumacija više od preporučene količine tunjevine, što je dve do tri porcije nedeljno dovesti do štetnih zdravstvenih efekata kod zdravih odraslih osoba“, objašnjava doktorka.

Naravno, živa je i dalje toksična i predstavlja ozbiljnu zabrinutost za ugrožene grupe ljudi.

„Kod dece, novorođenčadi, ali i fetusa izloženost velikim količinama metil žive može da dovede do zaostajanja u razvoju, problema sa pamćenjem i učenjem, ili da dovede do drugih znakova i simptoma oštećenja mozga“, kaže doktorka za Best life i dodaje da se ovi neželjeni događaji mogu javiti kod dece koju su rodile majke izložene metil živi tokom trudnoće, čak i kada su one asimptomatične.

BONUS VIDEO: Koje to greške pravimo dok držimo dijetu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram