Lagani namaz od avokada zbog kojeg će ti biti jasno zašto su svi poludeli za ovom voćkom

Namaz od avokada Foto: Shutterstock

Avokado je namirnica koja se kod nas umnogome tretira kao pomodarstvo, pa ćete možda često i naići na podsmeh ako kažete da ga volite i konzumirate redovno. Međutim, mnogo je razloga da uprkost tome uvrstite ovu voćku u svoj jelovnik, a jedan od njih je i ovaj recept za namaz od avokada.

Avokado je tropsko voće izuzetno bogato nezasićenim masnim kiselinama, dijetalnim vlaknima, vitaminima i mineralima. Njegov sadržaj zdravih masti je ono što ga čini idealnim izborom za doručak jer će vas dugo držati sitim, a izuzetno je nutritivan, pa uz njega ne mora da ide ni sir ni meso ni salata, dovoljno je parče hleba od celovitih žitarica i imaćete jedan hranljiv i zasitan obrok.

Avokado – hranljiva svojstva

Jedan avokado srednje veličine u sebi sadrži 240 kalorija, 13 grama ugljenih hidrata, 3 grama proteina, 22 grama masti (15 grama mononezasićenih, 4 grama polinezasićenih, 3 grama zasićenih), 10 grama vlakana i 11 miligrama natrijuma. Pored niskog nivoa natrijuma, avokado ne sadrži holesterol.

Avokado sadrži brojne antioksidante među kojima su lutein i zeaksantin koji su esencijalni za zdravlje oka i vida. Osim toga, sadrži i provitamin A koji doprinosi zdravo funkciji oka. Sadrži više kalijuma od banane, koji pomaže normalan rad bubrega i mišića, jača kosti i zube.

Foto: Shutterstock

Njegove nezasićene masne kiseline su odlične za rad srca, a dobar je za zarastanje rana na telu, čini kožu hidriranom i štiti je od starenja. Zato su i popularne maske za lice od avokada jer se, osim ishranom, korisni nutrijenti mogu uneti i preko kože.

Avokado je sjajan za regulisanje probave, pošto obiluje vlaknima koja podstiču pravilan rad mišića creva i mogu da budu hrana dobrim bakterijama koje u njima žive.

Takođe, ako redovno jedemo avokado, naravno, u okviru zdrave izbalansirane ishrane, velike su šanse da će se u krvi smanjiti nivo lošeg holesterola.

Ako vam sve ovo nije dovoljno, probajte ovaj namaz od avokada i obećavam da ćete se „navući“. Na našem sajtu možete se prisetiti još tri recepta s avokadom, a ukoliko niste sigurni kako da u radnji izaberete idealan komad, gledajte da bude mekan, ali ne premekan. Tvrđi avokado ostavite 3, 4 dana na otvorenom da sazri za jelo.

Namaz od avokada – sastojci:

Namaz od avokada Foto: Shutterstock

1 srednji avokado

pola limuna

pola malog crvenog luka

1 kuvano jaje

malo soli

Namaz od avokada – priprema:

Oljuštite avokado, prelijte ga sokom od pola limuna i izgnječite, dodajte tvrdo kuvano jaje i so i dodatno izgnječite. Smesa može da bude homogena, a možete i da zadržite komadiće jajeta, imaće zanimljiviju tekstur. Polovinu manje glavice crvenog luka iseckajte sitno, stavite u namaz i viljuškom dodatno izmešajte i blago zgnječite tako da luk pusti svoje slatkasto ljutkaste sokove. Namaz mažite na domaći hleb od celog zrna žitarica i najbolje jedite odmah jer avokado, čak i kad se pomeša sa limunom, može brzo da oksidira.

Prijatno!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram