Pržene lignje su uvek omiljeno jelo, čest su izbor za ručak subotom, a pogotovo poslužene s prženim krompirom i tartar umakom.
Pržene lignje su već decenijama deo mediteranske ishrane – ti plodovi mora uvaljaju se u brašno i začine pre nego što se isprže do savršene hrskavosti u dubokom ulju.
Mi vam donosimo najjednostavniji recept za pržene lignje – upotrebiti možete sveže ili zamrznute. Važno je samo da ih odmrznete do kraja pre upotrebe.
Sastojci:
500 g liganja
100 g belog brašna
1 limun
1 čajna kašičica soli
pola kašičice bibera
pola kašičice paprike u prahu
ulje za prženje
Priprema:
Očistite dobro lignje i isecite ih na kolutove. Uklonite višak vode s njih papirnim ubrusom. U velikoj posudi pomešajte brašno, so, biber i mlevenu papriku.
U brašno uvaljajte isečene lignje. Potrudite se da svaki komadić lignje bude prekriven brašnom.
U tiganju zagrejte dosta ulja. Kada ulje dosegne temperaturu od 170 Celzijevih stepeni, postepeno počnite da ubacujete pripremljene lignje. Lagano otresite svaki komad lignje da otpadne višak brašna pre nego što ga spustite u ulje.
Nemojte pretrpavati tiganj lignjama – radije ih pržite u manjim turama.
Pržite lignje oko četiri minuta, odnosno dok ne dobiju lepu zlatnosmeđu boju, piše Pun kufer.
Pržene lignje poslužite sa sveže isceđenim limunovim sokom i sosom po želji. Prijatno!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: