Najlakši recept za plavi patlidžan koji baš svima uspeva

Patlidžan
Patlidžan; Foto: PS-I / Alamy / Alamy / Profimedia

Patlidžan je vrlo fleksibilna namirnica koja se može pripremati na različite načine – može se peći, dinstati, pohovati. Međutim, mnogi ga izbegavaju s obzirom na to da patlidžan može biti i jako gorak. Zato smo našli recept s kojim nema šanse da pogrešite.

U pitanju je najjednostavnije varivo od patlidžana koje mogu napraviti i najveći amateri u kuhinji. Ono ima dimljeni i pomalo orašast ukus koji možete poslužiti s hlebom, pirinčem, pa ga čak i preliti preko kuvane testenine.

Sastojci

2 velika patlidžana

400 g komadića paradajza iz konzerve

15 g sušenih vrganja

2 kašičice mediteranske mešavine začina

2 kašičice mlevenog kumina

2 kašičice dimljene paprike u prahu

1 pileća ili povrtna kocka za supu

1 kašika koncentrata paradajza

1 kašičica meda

1 kašičica susamovog ulja

so i biber po želji

Pročitajte još:

Priprema variva od patlidžana

Patlidžane ogulite i isecite na kocke veličine oko 2 centimetara. Ako imate organske plodove, patlidžane možete ostaviti i neoguljene, ali ih pre dobro operite.

Stavite patlidžane u veliki lonac zajedno sa iseckanim paradajzom iz konzerve i koncentratom paradajza i sve dobro promešajte.

Ubacite u lonac i sušene vrganje, povrtnu ili pileću kocku i med. Začinite sa soli, biberom, mediteranskom mešavinom, kuminom i dimljenom paprikom u prahu.

Pustite da se varivo kuva na laganoj temperaturi oko 30 do 40 minuta, odnosno dok patlidžan ne omekša do kraja.

Varivo možete po želji izblendati sa štapnim mikserom.

Začinite ga i s malo susamovog ulja i poslužite toplo, savetuje Pun kufer.