Patlidžan je vrlo fleksibilna namirnica koja se može pripremati na različite načine – može se peći, dinstati, pohovati. Međutim, mnogi ga izbegavaju s obzirom na to da patlidžan može biti i jako gorak. Zato smo našli recept s kojim nema šanse da pogrešite.
U pitanju je najjednostavnije varivo od patlidžana koje mogu napraviti i najveći amateri u kuhinji. Ono ima dimljeni i pomalo orašast ukus koji možete poslužiti s hlebom, pirinčem, pa ga čak i preliti preko kuvane testenine.
Sastojci
2 velika patlidžana
400 g komadića paradajza iz konzerve
15 g sušenih vrganja
2 kašičice mediteranske mešavine začina
2 kašičice mlevenog kumina
2 kašičice dimljene paprike u prahu
1 pileća ili povrtna kocka za supu
1 kašika koncentrata paradajza
1 kašičica meda
1 kašičica susamovog ulja
so i biber po želji
Priprema variva od patlidžana
Patlidžane ogulite i isecite na kocke veličine oko 2 centimetara. Ako imate organske plodove, patlidžane možete ostaviti i neoguljene, ali ih pre dobro operite.
Stavite patlidžane u veliki lonac zajedno sa iseckanim paradajzom iz konzerve i koncentratom paradajza i sve dobro promešajte.
Ubacite u lonac i sušene vrganje, povrtnu ili pileću kocku i med. Začinite sa soli, biberom, mediteranskom mešavinom, kuminom i dimljenom paprikom u prahu.
Pustite da se varivo kuva na laganoj temperaturi oko 30 do 40 minuta, odnosno dok patlidžan ne omekša do kraja.
Varivo možete po želji izblendati sa štapnim mikserom.
Začinite ga i s malo susamovog ulja i poslužite toplo, savetuje Pun kufer.