Šnenokle su neprevaziđena poslastica koje ćete lako napraviti po receptu naših baka.
Sastojci:
1 litar mleka
4 jajeta
6 kašika šećera
2 kesice vanilin šećera
2 pune kašike brašna
Priprema:
Odvojte žumanca od belanaca. Sipajte mleko u šerpu sa debelim dnom i uključite ringlu na srednju jačinu.
Dok se mleko greje, veoma čvrsto umutite belanca. Koristite prvo malu brzinu na mikseru, pa tek onda bržu da belanca ne spadnu. Taman dok mleko počne da struji, belanca će biti umućena.
Smanjite jačinu ringle na najmanje i u mleko koje struji kašikom ubacujte knedle od ulupanih belanaca. Kad počnu da narastaju, okrenite ih da se skuvaju i sa druge strane. Zo okretanje će ili lakše ako ih tokom kuvanja kašikom prelivate mlekom.
Gotove knedle rešetkastom kašikom vadite iz šerpe i ređajte u posudu iz koje ćete služiti, piše Coolinarika.
Mleko sklonite sa vatre. Žumancima dodajte šećer i vanilin šećer, pa dobro umutite dok ne pobele i počnu da penušaju.
Dodajte dve pune kašike brašna i prvo ih lagano umešajte varjačom, pa tek onda mikserom.
U dobijenu smesu ulijte kutlaču-dve toplog mleka pa promešajte varjačom dok se ne sjedini.
Mleko vratite na ringlu, uključite na tiho, pa uz neprestano mešanje lagano ulivajte umućena žumanca. Nastavite sa mešanjem sve dok se ne dobije željena gustina (treba da se dobije gusti krem).
Čim krem bude gotov, prelijte njime poređane knedle i ostavite da se dobro ohlade.
BONUS VIDEO:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: