Najbolje voće koje možete da pojedete kad vas muči nadutost

Foto: Marko Beric / Panthermedia / Profimedia

Nadutost je neprijatna pojava koja nam otežava svakodnevno funkcionisanje i stvara grozan osećaj. Neka istraživanja pokazuju da se može ublažiti konzumiranjem jednog ukusnog tropskog voća.

U pitanju je kivi. Prema kliničkom ispitivanju objavljenom u American Journal of Gastroenterology, kivi bi mogao biti najbolje voće za ublažavanje nadutosti.

Na koji način kivi pomaže varenju?

Ovo voće ima dugu istoriju upotrebe u tradicionalnoj kineskoj medicini. Kivi je pun vlakana – što je odlično za rad creva. Kiselkasto voće takođe sadrži poseban proteolitički enzim, nazvan aktinidin, koji pomaže u razgradnji proteina.

Tokom eksperimenta prikazanog u studiji, naučnici su 79 učesnika podelili u tri grupe. Prva je dobila dva zelena kivija; drugi su dobili 100 grama suvih šljiva; a treći 12 grama vlakana psilijuma. Svaka grupa je konzumirala svoje voće ili vlakna svaki dan tokom četiri nedelje.

Za to vreme, učesnici su beležili svoja svakodnevna iskustva nadutosti i probave. Nakon perioda od četiri nedelje, ponovo su ocenjeni – kakva je bila njihova nadutost i varenje i koliko su dobro podneli ove namirnice u ishrani.

Dok su sve tri strategije ishrane pomogle u povećanju pražnjenja creva i konzistenciji stolice, samo je kivi pomogao u poboljšanju nadutosti. Učesnici koji su jeli kivi imali su manju verovatnoću da će prijaviti nelagodu u stomaku nakon što bi pojeli voće.

Drugim rečima, možete dodati kivi na listu namirnica koje pomažu u varenju i olakšavaju nadutost.

****

Bonus video: Slatka keleraba

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram