Najbolje ideje za doručak kojim se prekida autofagija

Foto: TheHollywoodFix.net / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Ako pokušavate fasting, važno je kakve obroke jedete!

Isprekidani post, odnosno fasting kojim se u telu podstiče autofagija, nije samo prolazan trend u ishrani, već ima korene u brojnim religijama.

Tradicija je pokazala višestruke prednosti posta, od ubrzanja metabolizma, gubitka težine, detoksikacije, do poboljšanja funkcije vitalnih organa.

Odlična vest je da koristi posta prevazilaze gubitak težine. Post sprečava skokove šećera u krvi, a to zauzvrat pomaže da sve, od hormona do težine, bude pod kontrolom.

Možete postiti sa prekidima 16 sati i jesti samo osam sati dnevno. Dakle, ako je vaš poslednji obrok bio u 19:00, sledeći obrok bi trebalo da bude u 10:00. Možete piti vodu ili biljne čajeve između, ali ništa mlečno ili slatko.

Foto: Shutterstock

Druga opcija je da jedete pet dana u nedelji uobičajeno, a postite dva dana, ali to može biti teže. Međutim, prekidanje posta na pravi način je izuzetno važno.

Na primer, nikada ne treba jesti voće kao prvi obrok jer će izazvati skok šećera u krvi, posebno na prazan stomak. Šta je najbolje doručkovati, objašnjava nagrađivana nutricionistkinja dr Višaka Šivdasani za Vogue India.

Složeni ugljeni hidrati

Kinoa ili ovsena kaša sa puno orašastih plodova, semenki i grčkog jogurta je odličan izbor.

„Konzumiranje složenih ugljenih hidrata i orašastih plodova zajedno obezbeđuje trenutnu i dugotrajnu energiju, dok proteini pomažu u izgradnji mišića“, objašnjava nutricionistkinja.

Proteini i povrće

Dr Šivdasani preporučuje obrok od tofu ili kajganu sa povrćem kao ugljenim hidratima, zajedno sa šakom mešanih orašastih plodova. Ovo je odlično jer sadrži proteine, dobre masti i antioksidante iz povrća.

Foto:shutterstock

Brašno od sočiva

Ako koristite proklijalo (crveno) sočivo, povećavate sadržaj proteina u obroku za četiri puta. Dakle, proklijala sočiva ili palačinke od brašna od proklijalog sočiva su odlične opcije za doručak.

***

Bonus video: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram