Najbolja užina za plažu

užina plaža
Foto: GADE / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Iako sladoled, sendvič i čips zvuče i te kako primamljivo u različitim situacijama, to ne znači da treba da budu često na meniju. Ukoliko govorimo o letovanju i vremenu koje provodimo na plaži, poželjno je da se za užinu ponesu namirnice koje su pune vitamina, te koje hidrijaju i hrane kožu. Naravno, to su pre svega sveže, suvo i koštunjavo voće, koje je odličan izbor, između ostalog, i zbog toga što je veoma zasitno. U nastavku otkrijte o kojim namirnicama je reč.

Kivi protiv umora

Reč je o voću koje u sebi sadrži visok nivo vitamina C, što se pozitivno odražava na proizvodnju kolagena, ali i cirkulaciju. Pored toga, možemo izdvojiti prisustvo minerala magnezijuma i kalijuma, koji umanjuju tromost.

Kajsije za lepši ten

Karotenoidi, među kojima je najpoznatiji beta-karoten, pogoduju koži izloženoj suncu. Sa druge strane, bakar, gvožđe i magnezijum uspešno sprečavaju pad energije, pišu na sajtu City Magazine.

Badem protiv gladi

Ovo koštunjavo voće je veliki saveznik u ishrani jer je bogato vlaknima i esencijalnim masnim kiselinama, koje održavaju sitost. Takođe, zbog svog sastava otklanja znake netrpeljivosti i promene raspoloženja, do kojih dolazi na visokim temperaturama. Najvažnije je spomenuti amino-kiseline, kakav je triptofan, ali i vitamine B kompleksa.

Breskve za hidrataciju

Pored ove blagodeti, breskve su odlične i za cirkulaciju jer su bogate vitaminom C, magnezijumom i kalijumom. Takođe, one sprečavaju nadutost.

Lubenica za zaštitu kože

Ovo voće snažan je antioksidant, ali i saveznik u održavanju mladolikog izgleda, sve zahvaljujući vitaminu C i likopenu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: POSNA DIJETA