Mramorni kolač: Lak recept za starinsku poslasticu uz koju smo svi odrastali

Svako mu zna miris i šaru.

Mramorni kolač je starinska poslastica, jednostavan kolač na kojem smo svi odrasli. Odličan uz kafu, čaj ili šolju mleka, a vrlo pristupačan i izdašan.

Ime je dobio zbog svojih šara koje podsećaju na mermer, a koje se postižu laganim mešanjem svetlog i tamnog testa. To može biti mešavina vanile i čokolade, po želji.

Evo jednog recepta prepisanog iz starog, proverenog kuvara.

Sastojci

3 jajeta

200 g šećera

250 g brašna

200 ml ulja

12 kašika mleka

1 kašičica sode bikarbone

sok 1 limuna

2 kašike kakaoa

malo šećera u prahu za posipanje

Priprema

Umutite žumanca, dodajte šećer, ulje, mleko, sok od limuna, sodu bikarbonu, brašno i na kraju umućena belanca.

Podelite testo na dva dela, pa u jednu polovinu dodajte kakao.

U kalup za kuglof ili običan kalup sipajte žuto testo, po kroz sredinu braon, a možete kašiku jednog pa drugog i prošarati po želji.

Kolač pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 45 minuta.

Izvadite ga iz rerne, a potom i iz kalupa na tacnu za serviranje. Možete ga posuti šećerom u prahu, ali ako ste čokoladoljubac, prelijte ga glazurom od crne čokolade i maslaca.

Odlično ide uz mleko, čaj i kafu.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram