Svako mu zna miris i šaru.
Mramorni kolač je starinska poslastica, jednostavan kolač na kojem smo svi odrasli. Odličan uz kafu, čaj ili šolju mleka, a vrlo pristupačan i izdašan.
Ime je dobio zbog svojih šara koje podsećaju na mermer, a koje se postižu laganim mešanjem svetlog i tamnog testa. To može biti mešavina vanile i čokolade, po želji.
Evo jednog recepta prepisanog iz starog, proverenog kuvara.
Sastojci
3 jajeta
200 g šećera
250 g brašna
200 ml ulja
12 kašika mleka
1 kašičica sode bikarbone
sok 1 limuna
2 kašike kakaoa
malo šećera u prahu za posipanje
Priprema
Umutite žumanca, dodajte šećer, ulje, mleko, sok od limuna, sodu bikarbonu, brašno i na kraju umućena belanca.
Podelite testo na dva dela, pa u jednu polovinu dodajte kakao.
U kalup za kuglof ili običan kalup sipajte žuto testo, po kroz sredinu braon, a možete kašiku jednog pa drugog i prošarati po želji.
Kolač pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 45 minuta.
Izvadite ga iz rerne, a potom i iz kalupa na tacnu za serviranje. Možete ga posuti šećerom u prahu, ali ako ste čokoladoljubac, prelijte ga glazurom od crne čokolade i maslaca.
Odlično ide uz mleko, čaj i kafu.
BONUS VIDEO:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: