Recept za tatlije: Starinska poslastica koja se topi u ustima

recept za tatlije
Baklava Foto:Shutterstock

Ovih dana svi se raspituju za recept za tatlije.

To i ne čudi mnogo jer se ova starinska poslastica topi u ustima, nije skupa, a i lako se pravi, što je veliki plus na ovim vrućinama.

Na internetu se među brojnim receptima za tatlije krije i jedan koji je prenošen generacijama.

Ovaj kolač se tradicionalno peče u okrugloj tepsiji i seče zvezdasto, poput baklave, na romboide.

Sastojci:

Za testo:

2 šolje ulja

1 1/2 šolja vode

200 g seckanih oraha

1 prašak za pecivo

1 kg brašna

Za preliv (šerbet):

2 1/2 šolje vode

3 1/2 šolje šećera

1 limun

Priprema:

Vodu i ulje stavite da provri, pa kada provri, dodajte brašno i prašak za pecivo. Smesu lepo umešajte, dodajte orahe, te stavite u okruglu tepsiju prečnika 30 cm. Isecite kao baklavu, na romboide.

Pecite na 180 stepeni 40-45 minuta.

Prohlađenu tatliju prelijte vrućim šerbetom i najbolje je ostavite da prenoći do služenja.

BONUS VIDEO: Koje su to greške koje pravimo dok držimo dijetu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram