Mračna istina o napicima za mršavljenje

Foto: Shutterstock; Teodora; Privatna arhiva; N1; instagram/nutricionista.anatodorovic

Ovo nas je zaista šokiralo.

Proces mršavljenja uopšte nije lak. Nakon što nabacimo koji kilogram viška, odricanje od uživanja u parčetu torte nakon ručka ili grickalicama uz pivo, deluje kao prava kazna.

Baš iz tog razloga se okrećemo napicima koji obećavaju da ne moramo da se uzdržavamo od omiljenih namirnica, niti da provodimo sate u teretani kad želimo da smršamo. Nesumnjivo je da deluje savršeno ideja da uveče popijemo šoljicu magičnog napitka I da se ujutru probudimo lakši za kilogram.

Možda vam sve to zvuči privlačno, ali neophodna je velika obazrivost. Mnogi napici za mršavljenje izazivaju ozbiljne zdravstvene probleme, a jedan od njih se odnosi na neplodnost, tvrde stručnjaci iz Srbije.

Nutricionistkinja Ana Banduka Todorović objasnila je zbog čega veštački napici za mršavljenje utiču na neplodnost, kako muškaraca tako i žena, i upozorila je na jedan poseban sastojak.

“U većini slučajeva, veštački napici u svom sastavu sadrže veštačke boje i zaslađivače, kao i modifikatore ukusa. Jedan, najčešće dodavan među veštačkim zaslađivačima je aspartam, koji se nalazi osim u ovim napicima i u većini komercijalnih slatkiša, u žvakama, obojenim pićima. Metaboliti aspartama deluju toksično na organizam, uništavajući pritom ženski polni odgovar i izazivajući mušku polnu disfunkciju”, kaže Ana Banduka Todorović.

Foto: Instagram/nutricionista.anatodorovic

To nije jedini sastojak na koji treba da obratimo pažnju.

„Osim toga, veštački napici za mršavljenje često sadrže i supstance poput taurina,kofeina… Njihovom upotrebom dolazi do takozvanog zakišeljavanja organizma, te to remeti proces oplodnje. Oni mogu dovesti i do promena u srčanoj radnji, smanjenju reproduktivnih funkcija“, rekla je.

Ona nam je objasnila i koje namirnice treba da uvrstimo u ishranu zarad topljenja viška kilograma i pospešivanja plodnosti.

„S obzirom na to da je povećana telesna masa u uskoj vezi sa neplodnošću, treba uvesti raznovrsne namirnice, prirodnog porekla koje obiluju proteinima iz nemasnog mesa, savet je dovoljno polinezasićenih masnih kiselina poreklom iz ribe, orašastih plodova, maslinovog ulja.“

Ana preporučuje nekoliko prirodnih napitaka koji mogu pomoći pri mršavljenju kao što su limun, domaće jabukovo sirće, cimet.

Sa njom se složila i naša mlada nutricionistkinja Teodora Marinković, koja je takođe istakla opasnost koju nosi glavni sastojak pomenutih napitaka.

Teodora Marinković Foto: Privatna arhiva

„Neki veštački napici za mršavljenje, kao i dodaci ishrani, suplementi za dodavanje mišićne mase,  koji se danas masovno koriste, a koji sadrže ove nezdrave supstance, po istraživanjima pokazali su da imaju udela kada je neplodnost u pitanju. Zaslađivač aspartam koji se može naći upravo u proizvodima koje sam navela iznad, klasifikovan je kao kancerogen, po najnovijim istraživanjima. “

Sa mišljenjem naše dve nutricionistkinje se složila i Prof. dr sci med. Snežana Rakić, bivša načelnica porodilišta GAK „Narodni Front“ i redovni profesor na  Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, za užu naučnu oblast ginekologija i akušerstvo. Ona je istakla opasnost od hormonskih promena koje kasnije mogu dovesti do problema sa plodnošću.

„Sredstva za mršavljenje mogu dovesti do naglog gubitka težine što može dovesti do hormonskih promena. One dovode do izostanka menstrualnog ciklusa i eventualno do pojave infertiliteta. Treba biti oprezan sa korišćenjem sredstava za mršavljenje da ne dođe do prevelikog gubitka telesne mase. To je najveći mehanizam.“

I tim lekara sa odeljenja Biomedicinske potpomognute oplodnje BMPO Analife bolnice su nam rekli nešto slično.

„Trenutno se industrija brzo razvija i to nudi veliki izbor proizvoda za svaki ukus i svačiji budžet. Sa promenom načina života čoveka promenila se i njegova ishrana. Vremena uvek nema dovoljno, posebno za aktivan način života. Nedostatak fizičke aktivnosti ljudi nadoknađuju treniranjem u teretanama i pićima koja pomažu u izgradnji mišića i uklanjanju viška masti sa različitih delova našeg tela. Međutim, takva pića mogu ne samo da vam pomognu, već i da naškode vašem telu. Supstance koje čine piće mogu na loš način uticati na hormonsku pozadinu osobe i dovesti do oštećenja reproduktivne funkcije i problema sa začećem“, rekli su nam doktori.

Dobro je ako vaše telo uspe da se oporavi kada prestanete sa unošenjem navedenih pića i supstanci, ali šta ako ne bude tako?

Foto: IAN HOOTON / Sciencephoto / Profimedia

„Stoga, pre nego što ih konzumirate, razmislite da li je ‘zdravo i lepo’ telo zaista telo koje želite, a da ne možete da imate bebu. Morate pomoći svom telu da bude zdravo ne samo spolja, već i iznutra.

Pored ove kategorije pića, veliki uticaj na ljudski organizam imaju slatka bezalkoholna pića koja sadrže veliku količinu šećera. Šećer je glavni neprijatelj plodnosti. Pored štete koju šećer nanosi organizmu, u vidu gojaznosti i dijabetesa, smanjuje i sposobnost začeća za 20 odsto i kod muškaraca i kod žena. Stoga, parovi koji planiraju trudnoću ili imaju problema sa začećem, pre svega moraju da analiziraju svoj način života i ishranu. Samo izbegavanje slatkih pića može povećati vaše šanse za začeće. Zato pazite na sebe i budite zdravi“, poručuje tim iz Analife bolnice.

Kako je neplodnost jedan od najaktuelnijih problema koji muči mnogobrojne parove, nutricionistkinja Teodora Marinković je ukazala na još neke nezdrave proizvode koji utiču na to.

„Nezdrava ishrana, kao i ostali stilovi života, poput konzumiranja alkohola u velikoj meri kao i upotreba duvanskog dima i ostalih narkotika, itekako utiču na nepolodnost kod mladih bračnih parova koja je danas nažalost sve češća pojava. Kada mi u velikoj meri unosimo nezdrave namirnice u organizam, alkoloh u većoj meri kao i duvanski dim, mi na taj način svoj organizam pretvaramo u kiselu sredinu koja postaje pogodna za razvijanje mnogih bolesti počevši od onih najtežih kao što su maligne, kardiovaskularne, pa do onih manje težih, samim tim i do manjih šansi za nastanak trudnoće.“

Ona navodi listu namirnica koje negativno utiču na proces začeća: „Masna i jako začinjena hrana, slane grickalice koje su pune aditiva, emulgatora, slatkiši i kupovni sokovi koji su prepuni prostih ugljenih hidrata, pojačivača ukusa, aroma i boja.“

A ukoliko planirate bebu uskoro, ili jednostavno želite da se posvetite zdravijoj ishrani, Teodorin savet je da obezbedite unos namirnica koje organizam iz kiselog stanja dovodi u bazno, a to je upravo i sastavni deo zdrave i uravnoteže ishrane, kao što su žitarice, sveže povrće i voće, posna mesa, niskomasni mlečni proizvodi, jaja, hidratacija.

Bonus video: Pitala sam fitnes trenere u Srbiji koja je najbolja vežba za celo telo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram