Mračna istina o gaziranim pićima bez šećera

Foto: Luxio / Alamy / Alamy / Profimedia

Konzumiranje dijetalnog gaziranog pića jednako je loše za zdravlje kao i konzumiranje varijanti sa šećerom, sugeriše veliko istraživanje.

Naučnici su analizirali podatke o 1,2 miliona odraslih iz 14 studija, a neke učesnike istraživanja su pratili više od 20 godina.

Rizik od umiranja u mladosti povećavao se sa svakih dodatnih 250 ml zaslađenog napitka koji se konzumira dnevno, prenosi MSN.

Pročitajte još:

Konzumiranje zaslađenih pića povezano je sa pet odsto većim rizikom od smrti od bilo kog razloga i 13 posto većim rizikom od umiranja od srčanih bolesti.

Konzumacija dijetalnih gaziranih pića povezana je sa četiri odsto većim rizikom od umiranja od bilo kog uzroka i sedam odsto većim rizikom od umiranja od srčanih bolesti.

Glavni autor studije dr Hongji Li, sa Univerziteta Džangdžiu u Kini, rekao je za Journal of Public Health:

„Česta konzumacija i dijetalnih pića i pića zaslađenih šećerom povezana je sa većim rizikom od smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti i smrtnosti od svih uzroka. Ove informacije mogu pružiti ideje za sprečavanje bolesti – smanjenjem unosa ovih pića“.

Recimo, vlada Velike Britanije uvela je porez na pića sa šećerom u aprilu 2018. godine, jer žele da smanje potrošnju ovih napitaka i poboljšaju zdravlje nacije.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram