Mora da se nađe na trpezi: Najjeftinija zimska namirnica najbolje čuva imunitet

Foto: Shutterstock

Izvor zdravlja.

Kiseli kupus je zaštitni znak zime i jedna od najdostupnijih i najjeftinijih supernamirnica – prava je riznica vitamina C, K i B6, vlakana, gvožđa, bakra, mangana, folata i kalijuma.

Ali, ono po čemu je specifičan je to što je reč o fermentisanoj namirnici koja prirodno sadrži probiotike i prebiotička vlakna koji ne samo da pomažu očuvanju optimalnog funkcionisanja probave, nego su i važna podrška imunološkom sistemu s obzirom na to da je gotovo 80 odsto imunog sistema upravo u našim crevima, piše Gloria.hr.

Osim toga, probiotici pomažu i u poboljšanju pamćenja i smanjenju simptoma anksioznosti i depresije.

Kupus sadrži i antioksidanse i druga biljna jedinjenja koja pomažu u smanjenju oštećenja DNK, sprečavaju mutaciju ćelija. I sam proces fermentacije kupusa takođe može stvoriti posebna jedinjenja za koje se smatra da pomažu u uništavanju kancerogenih ćelija.

Foto:shutterstock

U narodnoj se medicini koristi za regeneraciju jetre, lečenje dijabetesa, gihta, čira na želucu, podstiče izlučivanje štetnih tvari iz organizma, blagotvorno deluje na srce i krvotok, snižava povišeni holesterol.

Kiseli kupus jedan je od retkih biljnih izvora menakinona, poznatog kao vitamin K2, koji smanjuje rizik za razvoj srčanih bolesti tako što sprečava nakupljanje kalcijuma u venama, ali ima i važnu ulogu u zdravlju kostiju.

I još jedan savet: ne bacajte rasol, već ga popijte jer i on vrvi nutrijentima, a preporučuje se i kao sredstvo za detoksikaciju.

***

BONUS VIDEO: Slatka keleraba

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram