Mit ili istina: Da li je kefir najbolje piti pred spavanje

Devojka, žena, prodavnica, supermarket, mleko, namirnice
Foto: Shutterstock

Kefir je jedna od najzdravijih namirnica!

Verovatno ste više puta čuli o prednostima čaše kefira popijenog noću pre spavanja. Zagovornici ovog mišljenja su sigurni da ispijanje fermentisanog mlečnog napitka uveče pomaže varenju, poboljšava san i čak poboljšava imunitet.

Ali da li je tako? Sam kefir je veoma zdravo piće, piše Ženski magazin.

Sadrži jedinstveni probiotik poput Lactobacillus, za koji se pokazalo da inhibira rast štetnih bakterija uključujući salmonelu, H. pilori i E. coli. Pored toga, kefir sadrži polisaharid kefiran, koji takođe ima antibakterijska svojstva.

Probiotici u kefiru pomažu u obnavljanju ravnoteže korisnih bakterija u crevima. Studija sa Univerziteta Dalhousie pokazala je da su probiotici korisni u lečenju i prevenciji gastrointestinalnih stanja kao što su sindrom iritabilnog creva ili čirevi.

Kefir je bogat kalcijumom, ali u isto vreme sadrži nekoliko puta manje laktoze od mleka. U napitku je i malo kalorija, pa je savršeno za sve koji vode računa o svojoj težini. Što se tiče vremena konzumiranja kefira, ne preporučuje se da ga pijete neposredno pre spavanja.

Napitak je bogat proteinima, koji zahtevaju vreme i energiju da ih telo svari. Kada zaspimo, usporavaju se svi procesi u telu, uključujući varenje. Kao rezultat toga, kefir neće moći u potpunosti da se svari, a ujutru možete doživeti nadimanje i nelagodnost u crevima.

Ako i dalje želite da pijete kefir uveče, bilo bi optimalno da to uradite 1,5-2 sata pre spavanja. Ovo vreme će biti dovoljno da se proizvod svari, a telo može da iskoristi maksimalnu korist od toga. Generalno, nema kontraindikacija za upotrebu kefira, međutim, ljudi sa bolestima bubrega i gastrointestinalnog trakta treba da budu oprezniji i obavezno se konsultuju sa lekarom.

***

Bonus video: Najskuplji med na svetu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram