Misteriozna Golo dijeta: Bolja od svih ili prevara decenije?

Fitnes i ishrana 18. okt 202008:14 > 17. maj 2021 11:55
golo dijeta
Ilustracija; Foto: Martin Bertrand / AFP / Profimedia

Golo dijeta je već nekoliko godina jedna od najtraženijih na svetu, a njeni efekti navodno su veći od postizanja željene težine.

Naime, GOLO for Life je plasiran kao program za mršavljenje koji će vam pomoći da vratite organizam u ravnotežu.

Ideja je da hormonalni disbalans izaziva stres i anksioznost, što za posledicu ima umor, povećan apetit i slab kvalitet sna, pa umesto da se fokusira na limitiranje unosa ugljenih hidrata i masti, Golo dijeta je usmerena na balansiranje hormona i poboljšanje metabolizma.

Uključuje poseban plan ishrane i obaveznu fizičku aktivnost, ali i redovno uzimanje specijalnih suplemenata, koje kreatori dijete proizvode i prodaju pod nazivom Release i ističu kao njenu osnovu. Program traje 30, 60, ili 90 dana.

I mnogi već tu odustanu od Golo dijete, međutim, ako pogledate istraživanje koje je sprovela kompanija, možete naći detalje o tome kako ona zapravo funkcioniše, prenosi Julinse.

Pročitajte još:

Za početak, treba se svesti na 1300-1800 kalorija dnevno, raspoređenih u tri uravnotežena obroka. Preporuka je da ih sami pripremate, kako biste imali kontrolu nad namirnicama i njihovom količinom.

Takođe, oni koji su Golo dijetom uspešno gubili težinu bili su usmereni na 15 minuta vežbanja dnevno ili 105 minuta nedeljno, i to na „vežbe s visokim intenzitetom (HIT)“.

Najveća misterija dijete su svakako suplementi koji se uzimaju uz svaki obrok, dakle triput dnevno, a koji su prema njenim kreatorima upravo ono što čini program drugačijim od drugih. I naravno, mogu se nabaviti samo preko te kompanije. Ali, ako znate šta je u njima, možda i ne morate.

Prema nutricionističkim oznakama na proizvodu, suplementi kao osnovne sastojke sadrže magnezijum (preporučuje se od 310 do 400 mg za odrasle osobe), cink (gornja granica je 40 mg dnevno) i hrom (adekvatni dnevni unos je od 20 mcg do 35 mcg).

Pročitajte još:

Tablete takođe sadrže nekoliko biljnih jedinjenja, a s obzirom na to da je u pitanju originalni miks, kompanija ne otkriva količinu koja je zastupljena. Ipak, ukoliko želite da se upustite u ovu dijetu, svakako bi trebalo da se konsultujete s lekarom, a i raspitate za sledeće sastojke: rodiola, inozitol, berberin HCl, ekstrakti gardenije, lišća banabe, kore od salate, jabuke.

Iako kompanija navodi da su plan ishrane osmislili lekari i nutricionisti nakon „opsežnih istraživanja“ i da ima više od milion zadovoljnih klijenata, stručnjaci su skeptični, neki tvrde da se rezultati mogu ostvariti i bez specijalnih tabletica – uz preporučeno smanjenje dnevnog unosa kalorija, orijentisanje na zdraviju ishranu i intenzivne i redovne vežbe.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram