Mineral koji štiti od virusa, a seksom se dodatno troši

Poljubac
Foto: Independent Photo Agency Srl / Alamy / Alamy / Profimedia

Nutricionista Jasna Vujičić otkriva zašto je cink važan za naš organizam i u doba korone i inače, kao i da je muškarcima koji imaju redovan seksualni život neophodan dodatni unos ovog minerala.

Ovaj element je u sastavu sperme, pa što je čovek seksualno aktivniji, mora unositi hranu sa više cinka.

On igra ogromnu ulogu u ishrani dojilja i trudnica. Preporučena doza za njih je 11 mg dnevno, kao i za muškarce, dok je za decu i žene prava doza 8 mg na dan.

Cink je element u tragovima koji utiče na aktivnost oko stotinu enzima u organizmu. Ovaj element je drugi iza gvožđa u svojoj koncentraciji u telu. Cink ima bitnu ulogu u jačanju imunološkog sistema, neophodan je za sintezu DNK, za zarastanje rana, a podržava zdrav rast i razvoj tela.

Iako je stvarna količina cinka koju bi svaka osoba trebala da unosi veoma mala, efekti ovog čudesnog elementa su ogromni.

Pročitajte još:

Cink se nalazi u ćelijama širom tela. Igra ulogu u ćelijskoj podeli, rastu ćelija, zarastanju rana i raspadu ugljenih hidrata. Cink je takođe potreban za rad čula mirisa i ukusa, a poboljšava i delovanje insulina.

„Najviše cinka sadrže ostrige, ali nije zamenarljiv izvor ovog elementa ni crveno meso, junetina, svinjetina, jagnjetina, pa i živinsko meso. Cink se može naći i u drugim plodovima mora, lignjama, dagnjama, račićima, surimiju, dok ga u ribi nema mnogo, a ima ga i u integralnim žitaricama, pasulju, mahunarkama, orasima, mlečnim proizvodima. Naravno, postoje i suplementi cinka.“

Nije samo stvar naći namirnice koje ga imaju i uvrstiti ih u jelovnik, već je tu od značaja i apsorpcija ovog elementa. Cink iz hrane životinjskog porekla se lakše apsorbuje od cinka iz biljaka jer u biljkama postoji fitinska kiselina koja smanjuje njegovu apsorpciju.

Retko su potrebni dodatni suplementi cinka ukoliko se hranite na zdrav način uz povrće, voće i naravno proteine životinjskog i biljnog porekla. A u tim slučajevima nedostatka cinka mogući su usporen rast, dijareja, gubitak kose, usporeno ili odloženo seksualno sazrevanje i impotencija, smanjen apetit, bele tačke na noktima, lezije na koži i očima.

Ako se odlučite za suplementaciju cinka, ne uzimajte veće vrednosti za dnevni unos od preporučenih. Cink možete naći u sastavu multivitamina odnosno oligominerala. U prelaznim mesecima, posebno sada na jesen i dok smo unutra i kada je mnogo obolelih od prehlade, gripa i kovida 19, suplementacija cinkom i vitaminom C može da pomogne.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram